Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen. Ezúttal az új magyar hulladékgazdálkodási rendszer miatt kezdtek kötelezettségszegési eljárást, és a magyar hatóságok válaszára várnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság pénteken megerősítette, hogy jogi eljárást indított Magyarország ellen a hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt. Az erről szóló hivatalos figyelmeztetést az uniós javaslattevő-végrehajtó testület sajtószolgálatának közlése szerint június 21-én küldték el Magyarországnak.

A figyelmeztetést az uniós alapszerződés 258. cikkében említett kötelezettségszegési eljárás keretében intézték Budapesthez - derül ki a bizottsági tájékoztatásból. "Jelenleg a magyar hatóságok válaszára várunk" - közölte a brüsszeli bizottság.

Az MTI tudósítójának arra a kérdésére, hogy konkrétan milyen kifogásokat támasztott az uniós testület a magyar jogszabállyal szemben, a környezetvédelmi portfólió szóvivője azt válaszolta: azt kifogásolják, hogy a villamossági és elektronikai eszközök előállítói nem kaptak lehetőséget önkéntes hulladékkezelési megoldások alkalmazására, termelői felelősségükből fakadó kötelezettségeik teljesítése érdekében. A magyar törvénnyel azonban - tette hozzá a szóvivő - nem csupán a környezetvédelmi ügyekben illetékes brüsszeli bizottsági részleg, hanem több más főigazgatóság is foglalkozik. Példaként említette az adóügyi, a belső piaci és szolgáltatási, valamint a vállalkozási-ipari főigazgatóságot.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken közölte, hogy szerintük a hulladékgazdálkodás új magyar törvényi szabályozása mindenben megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv követelményeinek. A felmerült kérdésekre a kormány szakszerű, megalapozott válaszokat készít elő a bizottság számára, amelyek részletesen alátámasztják, hogy a hulladékról szóló törvénytervezet semmilyen uniós jogszabályt, előírást, alapszabadságot nem sért - közölte a minisztérium.