Már látni véli a válság végét az EFSF vezetője

Vágólapra másolva!
Belátható közelségben van a gazdasági válság vége - véli az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz vezérigazgatója. Klaus Regling egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, hogy Európában már egy-két éven belül véget érhet a válság.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet "egy-két éven belül" túl lesz a válságon, ha tagországai betartják költségvetési vállalásaikat - mondta az ideiglenes euróövezeti mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) vezérigazgatója, Klaus Regling vasárnap a Der Spiegel című német hírmagazinnak. "Ha minden euróövezeti ország szigorúan betartja vállalásait államháztartása rendbehozatalára, és folytatja versenyképességének javítását, akkor a válságot egy vagy két éven belül rendezni lehet" - mondta Regling.

A vezérigazgató szerint az általa vezetett intézmény jól vizsgázott a harmadik éve tartó válságban. Olcsó pénztámogatása, vagyis hitelei nélkül "Portugália és Írország már nem lenne az euróövezetben" - mondta a vezérigazgató.

Az EFSF-t 2010 májusban alakították meg az euróövezeti országok, majd tavaly júniusban 440 milliárd euróra emelték kölcsönző kapacitását az eredeti 225 milliárdról. Az EFSF-nek nincs saját tőkéje, kölcsöneit a saját maga kibocsátotta kötvényekből fedezi az euróövezeti országok garanciájával. A szavatosságban a tagországok az Európai Központi Bank (EKB) alaptőkéjéhez való hozzájárulásuk arányában osztoznak.

Az EFSF eddig Portugáliának, Írországnak és Görögországnak adott kölcsönt az illető országok átfogó EU/IMF-mentőprogramjai keretében, illetve idén július óta célzott keretet tart rendelkezésre a spanyol kormány számára bankok esetleges tőkefeltöltésére, de ebből még nem volt kiutalás. Ősszel sorra kerül Ciprus megsegítése átfogó program keretében.