Leállt a termelés három német Opel-gyárban

Vágólapra másolva!
A kereslet gyengülése miatt leállt a futószalag három német Opel-gyárban hétfőn. Szeptembertől az év végéig 20 nappal lesz rövidebb a munkaidő.
Vágólapra másolva!

Hétfőn egy napra leálltak a futószalagok az Opel három németországi üzemében, Rüsselsheimben, Kaiserslauternben és Eisenachban a kereslet gyengélkedése miatt. Az Opel vezetése augusztus végén döntött úgy, hogy szeptembertől rövidített munkaidőt vezetnek be a vállalat németországi üzemeiben. Akkor arról volt szó, hogy az üzemi tanáccsal és az IG Metall szakszervezettel egyetértésben szeptembertől az év végéig tartó időszakban 20 napon lesz rövidebb a munkaidő.

Sok más, elsősorban az európai piacra összpontosító autógyárhoz hasonlóan az Opel is erőteljesen érzi az adósságválságot: Nyugat-Európában közel 15 százalékkal csökkent az értékesítés az első félévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a globális piacon 6,3 százalék volt a visszaesés. A tervek szerint egész szeptemberben hétfőn és pénteken rövidítik le a munkaidőt. Arról még nem nyilatkozott a társaság szóvivője, hogy októberben mi lesz a helyzet.