Nem vesz magyar állampapírt az azeri olajalap

Vágólapra másolva!
Az Azerbajdzsáni Állami Olajalap (SOFAZ) nem tervezi magyar államkötvények vásárlását - közölte honlapján a szervezet az ezzel kapcsolatos sajtóértesülésekre reagálva.
Vágólapra másolva!

Az azerbajdzsáni olajipar bevételeiből származó pénz kezelésével foglalkozó SOFAZ honlapján máshol az áll, hogy konzervatív befektetési politikát folytat, a befektetési kategóriába tartozó eszközöket vásárol. A magyar állampapírok jelenleg a befektetésre nem ajánlott kategóriában vannak mindhárom nagy hitelminősítőnél.

A Reuters hírügynökség augusztus elején jelentette, hogy Magyarország török és azeri pénzintézetekkel tárgyalt helyi valutában denominált magyar államkötvény-kibocsátásról. Augusztus 23-án a Figyelő azt írta, Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna, török közvetítéssel.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) a Reuters-információ megjelenésekor az MTI-vel azt közölte, hogy "az IMF/EU tárgyalások sikeres lezárása előtt" nem tervez külföldi kibocsátást. Ugyanakkor elismerte, hogy forrásbevonási lehetőségeket vizsgál több olyan piac esetében, ahol eddig nem szerepelt kibocsátóként.

Ramil Safarov, az örmény társát Budapesten meggyilkoló azeri katona múlt heti kiadatása előtt az örmények felvetették, hogy Safarov szabadságának lehet az ára egy esetleges azeri befektetés.

Az azeri baltás gyilkos kiadatásáról és az emiatt keletkezett diplomáciai konfliktusról szóló összes cikkünket itt olvashatja.