Csütörtökön jöhet a fordulat a forint piacán

Vágólapra másolva!
Az euró szerdán tovább gyengült a dollárral szemben, a forint reggel még tartotta a kevéssel 284 fölötti szintet. A piac az Európai Központi Bank csütörtöki ülésére, mindenekelőtt az az utáni sajtótájékoztatóra vár, amelyen Mario Draghi ismertetheti az EKB kötvényvásárlási programjának részleteit.
Vágólapra másolva!

A forint a szeptembert szűk sávban kezdte, az euró árfolyama hétfőn és kedden is 284 és 285,2 között mozgott; a szerdai kereskedés elején az európai pénz egységét 284,30 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon. A kép hamarosan változhat: a hazai deviza - alkalmanként kisebb csúszással, de - követni szokta az euró/dollár árfolyamot, márpedig az euró immár második napja gyengül a zöldhasúval szemben.

Az euró/dollár árfolyam, amely augusztus utolsó napján még közel két hónapos csúcson, 1,2638 magasságában is megfordult, kedden lefelé indult. Szerda reggel fél 8-kor 1,2533 környékén születtek kötések.

A trendet az Európai Központi Bank fordíthatja meg, amely csütörtökön kamatdöntő ülést tart. Az irányadó ráta az elemzői konszenzus szerint 0,75 százalék marad, a piacot azonban nem ez érdekli, hanem a kötvényvásárlási program, amelynek célja a spanyol és az olasz állampapírok hozamának leszorítása, aminek eredményeként a két ország könnyebben újíthatná meg lejáró adósságait. A várakozások talán túlságosan is erősek, így könnyen elképzelhető, hogy Mario Draghi, aki szeptember 3-án európai politikusok előtt elismerte, hogy immár az euró léte a tét, végül csalódást kelt a piacokon. Ez a dollár további erősödését - és a forint gyengülését - idézheti elő.

Hosszabb megnyugvásra amúgy sem számíthatunk: a német alkotmánybíróság szeptember 12-én dönt arról, hogy a bajba jutott országok kisegítését célzó Európai Stabilitási Mechanizmus nem ellentétes-e a német - és az európai - jogszabályokkal. A piacon sokan úgy vélik, hogy az EKB a kötvényvásárlási program részleteit csak a németországi döntés után hozza nyilvánosságra.