Több száz millió euróval apadt az ország devizatartaléka

Vágólapra másolva!
Augusztusban 661 millió euróval, csökkentek a jegybank devizatartalékai - ezt mutatják a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatok, amelyek szerint azért még így is 35,238 milliárd eurós az állomány. 
Vágólapra másolva!

A tartalékok március óta először csökkentek a múlt hónapban a júliusi 323, és a júniusi 20 millió eurós emelkedést követően. Tavaly év végén még 2,5 milliárd euróval több devizatartaléka volt az országnak, tavaly augusztus végén pedig 2,3 milliárddal volt magasabb a tartalék. A csúcspont 2011 szeptemberében volt (38,7 milliárd eurónál), azóta 3,5 milliárddal apadt az állomány.

Az augusztusi 661 millió eurós csökkenés legnagyobb része a devizaköveteléseknél jelentkezett (444 millió eurós mínusz), de az egyéb követelések soron is 161 millió eurós csökkenés mutatkozott.

Augusztusban egyébként mintegy 680 millió euróval egyenértékű törlesztési kötelezettség vált esedékessé a 2008-ban felvett IMF-hitelből, de devizakötvény-lejárat ebben a hónaopban nem volt. Legközelebb októberben kell majd visszafizetni egymilliárd eurót egy hat- és egy hétéves, 500-500 millió eurós eurókötvényre.

A devizatartalék tartásának több célja is van. A kormányzat devizaszámláinak vezetésén túl a legfontosabb az, hogy a jegybank a devizatartalékkal, mint eszközzel demonstrálja a pénzügyi piacokat érő sokkok ellensúlyozására irányuló szándékát és a képességét. A másik fontos cél a forint védelme, a tartalék ugyanis egy esetleges devizapiaci beavatkozáshoz biztosít forrást - egyfajta pajzsról van szó, ha az országot kinézik maguknak a befektetők.

A jegybank gyengülés esetén forintot vásárol, ami erősíti a hazai devizát, túlzottnak ítélt erősödés esetén pedig ellenkezőleg jár el. Minél nagyobb a tartalék, annál hatékonyabban és hosszabban tud védekezni az adott ország jegybankja egy esetleges spekulációval szemben.

A magyar tartalékszint jelenleg ugyan kifejezetten nagynak tekinthető, de ez sem csodafegyver. Ha a piaci szereplők indokoltnak látják az árfolyam gyengülését, és ennek érdekében megindul a spekuláció, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem lesz elegendő a tartalék, mert a piac hatalmas, a devizatartalékoknál jóval nagyobb összegeket tud mozgósítani.