A kértnél nagyobb megtakarítást ajánl Görögország

Vágólapra másolva!
A görög pénzügyminiszter a megkövetelt 11,5-11,9 milliárd eurós pótlólagos megtakarítási csomagnál nagyobb, 17 milliárd eurós megtakarítási csomagot mutatott be a hitelezőinek - értesült vasárnap pénzügyminisztériumi körökből a dpa hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A hitelező trojka, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőiből álló tárgyalóküldöttség vasárnap kora délután találkozott Joanisz Szturnarasz görög pénzügyminiszterrel az új megtakarítási csomag megvitatására.

A pénzügyminiszter a találkozót követően az esti órákban tájékoztatja a kormánykoalíció képviselőit, Antonisz Szamarasz miniszterelnököt, Evangelosz Venizeloszt, a szocialisták (Paszok) elnökét, illetve Fotisz Kuveliszt, a Demokratikus Baloldal (Dimar) elnökét a trojkával folytatott megbeszélés eredményéről.

A dpa hírügynökség úgy értesült, hogy a görög pénzügyminiszter a kért 11,5-11,9 milliárd eurós pótlólagos megtakarítási csomagnál nagyobb, 17 milliárd eurós megtakarítási csomagot vázolt fel hitelezőinek.

A baloldali koalíciós partnerek már korábban közölték, hogy a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek csökkentését igyekeznek megakadályozni, de támogatják a kormányt az államcsőd megelőzésében.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök hétfőn folytat megbeszéléseket a trojkával, majd kedden Frankfurtban az Európai Központi Bank elnökével, Mario Draghival találkozik.