Merkel már ragaszkodik a görögökhöz

Vágólapra másolva!
A Der Spiegel beszámolója szerint meglepő fordulat történt a német kormány politikájában, miután Angela Merkel a héten arról beszélt, hogy feltétlenül meg kell őrizni Görögország euróövezeti tagságát. Berlin álláspontja mostanáig azt volt, hogy Görögország csak akkor maradhat az eurózóna tagja, ha végrehajtja az elvárt reformokat.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár szerint feltétlenül meg kell őrizni Görögország euróövezeti tagságát, mert a dél-európai állam kiválása a közös pénzt használó uniós tagországok sorában dominóhatást váltana ki, ahogy a Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008-as csődje, amely a világgazdasági válság kiteljesedéséhez vezetett - írta a Der Spiegel.

A német hetilap vasárnap megjelent számában közölt beszámoló szerint a kancellár a héten szűk körben azt hangoztatta, hogy "mindenképpen megoldást kell találni" a görög válságra. A Der Spiegel szerint ez "meglepő fordulat" a kormány politikájában, hiszen Berlin mostanáig azt az álláspontot képviselte, hogy Görögország csak akkor maradhat az övezet tagja, ha az athéni kormány végrehajtja a nemzetközi hitelekhez kapcsolódó reformokat, az ügyben pedig csak a hitelezői trojka jelentése alapján lehet dönteni.

A kancellári hivatalban viszont már az előtt meghozták a döntést, hogy a trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - szakértői megkezdték a reformok végrehajtásának helyszíni vizsgálatát - írta a Der Spiegel. A lap szerint a kancellár és tanácsadói egyebek között azt fontolgatják, hogy a válságkezelés sikere érdekében emeljék a soron következő hitelrészletek összegét, és ugyanekkora mértékben csökkentsék a később folyósítandó részleteket.

A hetilap forrásai szerint a trojka jelentése valószínűleg csak november elejére készül el. A vizsgálat befejezését eredetileg szeptemberre várták, a német pénzügyminisztérium pedig a napokban egy közleményben azt írta, hogy októberben készül el a reformok állásáról szóló jelentés. Ennek megállapításaitól függ, hogy az athéni kormány megkaphatja-e a következő hitelrészletet.

A német kancellár a görög eurózóna-tagság esetleges megszűnésének gazdasági következményei mellett a politikai hatásoktól is tart. Úgy véli, hogy a Görögország kiválásával kialakuló helyzetet csak az "államadósságok uniója" révén lehetne kezelni, vagyis a meggyengült övezeti tagok, például Spanyolország vagy Olaszország stabilitását csak úgy lehetne biztosítani, ha az egész közösség vállalna garanciát a külön-külön felhalmozott adósság törlesztésére, ami a német lakosság ellenállása miatt végzetes következményekkel járhat a Merkel vezette konzervatívok számára.