Leminősítéssel fenyegette meg az USA-t a Moody's

Vágólapra másolva!
A demokrata kormányzat és a republikánus kongresszus megállapodása hiányában leminősítheti jövőre az Egyesült Államokat a Moody's - ezt helyezte kilátásba a hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A legújabb jelentésében a Moody's hitelminősítő kilátásba helyezte, hogy 2013-ban leminősíti az Egyesült Államokat, amennyiben a kongresszus és a Fehér Ház nem rendezi vitáját, és nem kezelik az elszabaduló adósságszintet - olvasható a Wall Street Journal szerkesztőségi blogjában.

A Moody's kiemelte, hogy ha a kongresszus állandóan elkaszálja a kormányzat kiadáscsökkentő és adóemelő lépéseit, de nem helyettesíti azokat más hiánycsökkentő lépésekkel, akkor az amerikai adósság besorolása elveszíti a legjobb fokozatát.

A kormányzatot a demokrata Barack Obama vezeti, a kongresszusban viszont a republikánusok vannak többségben. A novemberi elnökválasztás előtt szinte teljesen leállt a deficitlefaragásról szóló tárgyalássorozat.

A Moody's azt írta, a tárgyalásoknak oda kell vezetniük, hogy stabilizálják, aztán lefelé tartó pályára küldjék az államadósságot középtávon. A Wall Street Journal viszont azt írja, hogy a hitelminősítő le is vett nyomást a politikusokról, mert nem írta, hogy azonnal állapodjanak meg, csak annyit, hogy a megegyezésnek valamikor jövőre kellene elindulnia.