A polgármesterek visszavágnának Orbánnak

Vágólapra másolva!
A parlament költségvetési bizottsága nem hagyná, hogy a kormány magához irányítsa a gépjárműadó-bevétel nagyobbik részét, sőt, a települések még a mostaninál is nagyobb részt szakítanának ki az adóból.
Vágólapra másolva!

A parlament önkormányzati bizottsága nem szeretné, hogy a gépjárműadóból az eddiginél többet csípjen le magának a kormány - ilyen tartalmú indítványt nyújtott be a bizottság a 2013-as költségvetéshez.

A javaslat előzménye, hogy a kormány által készített, az önkormányzati rendszert összességében a mainál rosszabb helyzetbe hozó jövő évi költségvetési terv átrendezte volna az önkormányzati forrásokat a települések kárára. Eddig a gépjárműadót felezték, fele helyben maradt, a településnél, felét pedig be kellett fizetni a központi költségvetésbe. Ezt változtatná úgy a parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat, hogy a tepelüléseknél 40 százalék maradjon, a központ pedig 60 százalékot kapjon. Ezzel közel tízmilliárd forintot veszítenének a helyhatóságok.

A Láng Zsolt Fideszes képviselő, a főváros második kerületének polgármestere által vezetett önkormányzati bizottság viszont amellett kardoskodik, hogy a településeknél 55 százalék maradjon, vagyis több pénzt kapjanak még annál is, mint amire most is jogosultak.

A bizottság azt is akarja, hogy a 2012 vége előtt előírt, de be nem fizetett, később beérkező adók, hátralékok, bírságok is maradjanak teljes összeggel a helyhatóságoknál.

A javaslatról hétfőn szavaz a parlament. Arra is van azonban esély Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének minapi jelzése szerint, hogy a voksolást elhalasztják, a parlament nem zárja le a jövő évi költségvetést szeptemberben.