Négyhavi csúcson kezdte az euró a sorsdöntő napot

Vágólapra másolva!
A dollárral szemben négy hónapos csúcsra erősödött az euró szerdán, a közös európai pénz szempontjából rendkívüli jelentőségű napon. Kiderül, hogy zöld jelzést ad-e a német alkotmánybíróság az Európai Stabilitási Mechanizmusnak, ráadásul José Manuel Barroso beszéde az Európai Parlamentben további részleteket hoz nyilvánosságra a tervezett bankunióról is. A forint, amely kedden délelőtt még 286 közelében is megfordult, 283 alatt kezdte a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Az euró/dollár árfolyam szerdán 1,2880 fölött, május 14-e óta nem látott magasságban is megfordult, ami azt jelzi: a piac bizakodva várja a nap nagy bejelentéseit. Kiderül, zöld jelzést ad-e a német alkotmánybíróság az Európai Stabilitási Mechanizmusnak, annak az 500 milliárd eurós alapnak, amelyet a nehéz helyzetbe jutott eurózóna-tagállamok számára hoztak létre.

Németország az egyetlen, amelynek törvényhozása még nem hagyta jóvá a programot. A Bundestag ugyan már megszavazta a törvényt, amennyiben azonban az alkotmánybírák megalapozottnak ítélik a felperesek aggályait, az államfő nem fogja aláírni - Brüsszelnek pedig alternatív megoldást kell tető alá hoznia.

A szerdai uniós események közül kiemelkedik José Manuel Barroso beszéde az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöke kiemelt témáként kezeli majd a politikai-gazdasági egység erősítését, és további részleteket hoz nyilvánosságra a tervezett bankunióról is.

Mindezek mellett Hollandiában parlamenti választást tartanak - amelynek kimenetele a közvélemény-kutatások szerint nem fog változást hozni a Merkel-féle irányvonalat támogató ország politikájában -, a Fed pedig megkezdi kétnapos ülését, amely után (magyar idő szerint) csütörtök este Ben Bernanke elnök sajtótájékoztatót tart, és a várakozások szerint újabb hosszú távú eszközvásárlási programot jelent be.

Jó erőben a forint is

A nem éppen eseménytelen napot a hazai deviza is jól kezdte: az euró/forint árfolyam szerda reggel háromnegyed 8-kor 282,3 környékén járt. Kedd este akadtak kötések 282 forint közvetlen közelében is, ennél olcsóbb utoljára augusztus végén volt az euró.

Amennyiben a hangulat nem romlik, és külföldről nem érkeznek rossz hírek, a forint tovább erősödhet az euróval, az euró pedig a dollárral szemben, és a folyamatnak újabb lendületet adhat egy csütörtöki Fed-bejelentés is. A közös európai pénz az elmúlt hónapban a Bloomberg korrelációs indexei szerint 3 százalékkal erősödött, amivel a fejlett ipari államok devizái közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. Az első számú menekülődevizának tekintett dollárt a jó hangulat gyengítette (2,1 százalékkal), a jen 1,6 százalékot veszített az értékéből.