IMF: Még időpont sincs

Vágólapra másolva!
A valutaalap külkapcsolatokért felelős igazgatója washingtoni sajtóértekezletén annyit mondott, hogy nincs még dátuma egy újabb budapesti látogatásnak. Varga Mihály IMF-főtárgyaló egy napja Varsóban azt mondta, a tárgyalások októberben folytatódhatnak.
Vágólapra másolva!

Nincs még időpontja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió (EU) és Magyarország közötti hivatalos tárgyalások folytatásának - közölte az MTI kérdésére csütörtöki washingtoni sajtóértekezletén Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. "Nincs még dátuma az új budapesti látogatásnak" - mondta Gerry Rice.

Emlékeztetett arra, hogy július végén járt a magyar fővárosban az IMF/EU-küldöttség, amely több eszmecserét folytatott. "Ez a dialógus folytatódik" - tette hozzá.

Varga Mihály IMF-főtárgyaló a Bloomberg hírügynökségnek Varsóban azt mondta, a tárgyalások októberben folytatódhatnak.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy Magyarország ma erősebb, mint 2008-ban volt, nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, "rossz megállapodást" kössön a Nemzetközi Valutaalappal. Magyarországnak a saját problémái miatt egyébként nem is lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, arra az uniós problémák miatt kényszerül - jelentette ki.

Gerry Rice erről azt mondta, hogy ebben a szakaszban nem rendelkezik az IMF feltételeinek részleteivel, és jelezte, a fő irányvonalakat a valutaalap küldöttségének július 26-án kiadott közleménye tartalmazza. "Az álláspontunk az, hogy az eszmecsere folytatódik. Annyira segítőkészek és konstruktívak leszünk, amennyire csak lehetséges, és meglátjuk, hogy innen hová jutunk" - mondta az IMF-igazgató arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggasztja-e az IMF-et a magyar miniszterelnöknek a valutaalap feltételeivel kapcsolatos állásfoglalása.

Rice válaszolt arra a kérdésre, hogy a valutaalap szerint a hivatalos tárgyalásokat hitelről vagy elővigyázatossági hitelkeretről folytatják-e majd.