Átírja a kormány a tündérmeséjét

Vágólapra másolva!
A kormány a harmadik negyedév után felülvizsgálja idei makrogazdasági előrejelzését, és valószínűleg ront az idei, stagnálás közeli növekedési várakozásán - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban kedden. Az idei költségvetési hiánycél azonban nincs veszélyben.
Vágólapra másolva!

"Világos, hogy amit az idei évben reméltünk növekedés tekintetében, az nem valósul meg" - mondta Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. A jövő évi 1,6 százalékos növekedési cél mellett azonban kitart a kormány, mivel van rá remény, hogy növekedésnek indul a lakossági fogyasztás - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a költségvetésben elég tartalék vannak arra, hogy akár 1 százalékos gazdasági visszaesés esetén is tartani tudják idén a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

Júniusban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a válságnak vége. Szerinte ez az év még "egy kicsit rizikós", de jövőre nagy növekedést vár. A miniszter a magyar gazdaságpolitikát úgy jellemezte, hogy "a magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz". Az idei növekedéi előrejelzés átírásával ezt a növekedési tervét kell módosítania a kormánynak.

Az államtitkár az interjúban megismételte a kormány álláspontját, amely szerint csak azután bocsátana ki devizakötvényt, hogy a kormány megállapodik a nemzetközi hitelezőkkel egy pénzügyi mentőhálóról. "Utolsó csepp véremig küzdeni fogok azért, hogy megvárjuk az IMF/EU-megállapodást, mielőtt kiadunk kötvényeket", mivel egy korai devizakibocsátás költséges volna, és rossz üzenetet közvetítene a befektetők számára - fogalmazott Pleschinger. Ha - a kormányzati terveknek megfelelően - október végéig megszületik a megállapodás, az rengeteg időt hagyna az Államadósság Kezelő Központnak, hogy még az idén végrehajtsa a kibocsátást - tette hozzá.

Mint mondta, Magyarországnak az év folyamán összesen 4 milliárd eurónyi devizaadósságot kell megújítania, de ennek 75 százalékát már forintban megújították. Amint megszületik a megállapodás a nemzetközi hitelezőkkel, a hozamszintek csökkenhetnek, és a forint is erősödhet. Pleschinger szerint Magyarországnak nem okoz gondot, hogy befektetőket keressen, annak ellenére, hogy adósságkockázati besorolása a befektetésre ajánlott szint alatt van. "Az államkötvények hozamszintjei jók, a makrogazdasági mutatóink sem rosszak. Ezt a befektetőink is tudják, szeretnek minket, és tartani fogják a kötvényeinket" - mondta az államtitkűár. A hagyományos befektetők több különböző portfóliót tartanak, így amikor Magyarországot leminősítették, akkor egyszerűen átcsoportosították befektetéseiket egyik portfólióból a másikba - tette hozzá.