Mozambiki tűzhelyekbe száll be Soros

Vágólapra másolva!
Az egészségre és a környezetre káros faszéntüzelésű tűzhelyeket olcsó, etanoltüzelésű tűzhelyekre cserélő cégbe száll be Soros nonprofit alapja 6 millió dollárral.
Vágólapra másolva!

Hatmillió dollárt (1,3 milliárd forint) fektet egy mozambiki etanolprojektbe Soros György magyar származású amerikai üzletember. Soros az egyik nonprofit alapján keresztül adja a pénzt arra, hogy a délkelet-afrikai ország családjai kiválthassák a faszéntüzelést egy kevésbé szennyezőre - írta a Wall Street Journal.

A Soros Economic Development Fund szerdán jelentette be, hogy 19 százalékos részesedést vásárolt a CleanStar Mozambique nevű, élelmezéssel és energetikával foglalkozó cég projektjében. Az alap szerint a befektetési politikájukba illik a projekt, mert a tőke megtérülését is lehetővé teszi, és a gazdasági fejlődéshez is hozzájárul.

A CleanStar egy éve indította el projektjét, amely arról szól, hogy a faszenes tűzhelyeket váltsák fel etanollal működőkkel. A faszén égése során az egészségre is káros anyagokat bocsát a légtérbe. A maniókát (gyökérzöldséget) termesztő gazdák hulladéktermékeiből előállított etanollal fűtött tűzhely nemcsak olcsó, de a környezetre és az egészségre is kevésbé káros. A cég eddig 3000 tűzhelyet adott el családoknak, és további ezreket terveztek értékesíteni novemberig.

A Soros-alap honlapja szerint olyan projektekbe száll be 500 ezer és 10 millió dollár közötti összeggel, amelyek innovatívak, társadalmilag hasznosak, képesek önfenntartó módon működni, és akár nyereséget termelni, valamint helyi vezetőket alkalmaz.