289 milliót fizethet vissza a Raiffeisen devizahiteles ügyfeleinek

Vágólapra másolva!
Október végéig összesen 289 millió forintot kell visszafizetnie több mint 26 ezer ügyfelének a Raiffeisen Banknak. A PSZÁF szerint a bank törvénytelenül fizettetett be átváltási díjakat devizahiteles ügyfeleivel, emiatt 80 millió forintra meg is büntette.
Vágólapra másolva!

Október 31-ig mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Ezt a pénzt mintegy 26 ezer ügyfelének kell visszafizetnie.

Emellett 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kapott, mert a PSZÁF megállapította, hogy a devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleivel törvénytelenül fizettetett be konverziós (átváltási) díjakat. A felügyelet további 1 millió forint bírságot azért szabott ki, mert a Raiffeisen jogsértően emelt meg néhány díjelemet (például az előtörlesztési díjat) egyes lakáscélú hiteleinél.

A PSZÁF csütörtöki határozatában megtiltotta, hogy a bank a lakáscélú devizahiteleinél a jövőben - a hitelintézeti törvényt megsértve - átváltási díjat számítson fel. A felügyeleti vizsgálat hivatalból indult, és a Raiffeisen Bank lakáscélú devizakölcsöneinek törlesztési gyakorlatát, az árazást és az ügyfeleknek adott tájékoztatást nézték át 2010 októberétől. A vizsgálat megállapította: a bank a havi törlesztőrészlet és kezelési költség 1 százalékára rúgó átváltási jutalékot számított fel ügyfeleinek a több devizaalapú jelzálogkölcsönének forintban történő havi törlesztése során.