Stratégiailag kiemelt cég lett a Mal Zrt.

Vágólapra másolva!
Kormányrendeletben nyilvánították stratégiailag kiemelt vállalattá a 2010-es vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt.-t. A cég a katasztrófa óta jelentősen eladósodott, stratégiai vállalatként azonban nem lehet ellene csődeljárást kezdeményezni.
Vágólapra másolva!

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t. Az erről szóló kormányrendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent rendelet szeptember 20-án este hat órától hatályos.

A rendelet alapján a Mal esetében így a csődtörvény 65-67. paragrafusát kell alkalmazni, amely kimondja, hogy a cégnél, ha szükséges, vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el, a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve pedig nem kezdeményezhetnek csődeljárást a cég ellen a hitelezők.

Az ajkai timföldgyár a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa óta komoly likviditási nehézségekkel küzd: a katasztrófával közvetlenül összefüggő költségek 3,5 milliárd forintot tettek ki, 2,5 milliárd forint kiadás az üzemzavar miatt keletkezett, míg további 3 milliárdot a bankok vontak ki a cég finanszírozásából.

A cég már közel másfélmilliárd forintos tartozást halmozott fel a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben, ezért július végével az erőmű beszüntette a szolgáltatást a Malnál. A mindkét cég életben tartásában érdekelt kormány ajánlatot tesz az erőmű megvásárlására is.

A Mal Zrt. a KPMG által elvégzett vagyonértékelés szerint jelenleg több mint 20 milliárd forintot ér, a térség legnagyobb munkáltatójaként a beszállítókkal együtt 5-6 ezer embernek ad munkát.