Vágólapra másolva!
Tizenegy százalékkal nőtt a fájdalomcsillapítók forgalma az első félévben, de az orrdugulás elleni szerek is nagyot ugrottak. 63 milliárd forintot költöttünk vény nélküli gyógyszerekre az első félévben.
Vágólapra másolva!

Recept nélkül kapható gyógyszerekből és gyógyhatású készítményekből 7 százalékkal nagyobb bevételt értek el a kiskereskedők az első félévben, mint tavaly a hasonló időszakban - közölte a Nielsen pénteken. A piackutatók által mért harmincöt kategória forgalma mintegy 63 milliárd forintot tett ki.

A vény nélkül beszerezhető gyógyszerek és gyógyhatású készítmények bevételének közel felét (45 százalékát) érik el együttesen a legnagyobb forgalmú vitaminok és étrend-kiegészítők, továbbá fájdalomcsillapítók. A vitaminok és étrend-kiegészítők értékesítése 8 százalékkal emelkedett, értékét tekintve. A fájdalomcsillapítóknál nagyobb mértékű, 11 százalékos növekedést regisztráltak a piackutatók, féléves összehasonlításban.

A fél év alatt 100 millió forintnál nagyobb forgalmat elérő termékek közül átlag feletti növekedést regisztrált a Nielsen az orrdugulás elleni szereknél (18 százalék), puffadás elleni szereknél (11), bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló készítményeknél (13), szemészeti készítményeknél (10), enyhe hashajtóknál (12), valamint prosztata kezelésére való gyógyszereknél (9).