Vágólapra másolva!
Egy meglévő adókulcs esetleges módosítását és a közszféra létszámcsökkentését is említette Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter egy szombati interjúban. Egy kérdésben nagyon éles vita volt az IMF-fel, de szerinte novemberre meglehet a megállapodás.
Vágólapra másolva!

Ha nem teljesül a kormány által a jövő évre várt gazdasági növekedés, lehet egy "olyan szereplőt keresni, akinek a befizetésével pótolni lehet" a kieső bevételt, de egy meglévő adókulcs változtatása is "szóba jöhet" - mondta Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a szombati Magyar Nemzetben megjelent interjúban.

Az esetleges konkrét intézkedéseket firtató kérdésre Varga azt felelte, azok mindenképpen illeszkedni fognak a kormány eddigi, a fogyasztást terhelő adókat növelő, a jövedelemadókat csökkentő stratégiájába, a személyi jövedelemadó emelésének tehát "kisebb az esélye".

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak szerdán elküldött levélben foglaltakról azt mondta, a javaslatok között szerepel a közszférában dolgozók létszámának csökkentése, de nem tömegek elküldésével, hanem több évre elhúzódó programként.

Az eddigi tárgyalásokon a bankok terheinek csökkentéséről "nagyon éles vita bontakozott ki" az IMF és a magyar kormány között. A nemzetközi szervezet képviselői szerint ugyanis ez elengedhetetlen feltétele a növekedés beindításának, a kormány azonban ezt másképp látja - mondta Varga Mihály.

Az IMF-megállapodás megszületésének - egyúttal a 2013-as költségvetés megszavazásának - várható időpontját a miniszter novemberre tette. Két-három évre szóló, 12-15 milliárd eurós hitelkeretről beszélt. Tagadta, hogy a kormányban kétféleképpen ítélnék meg az IMF-hitelkeret szükségességét. "Senkitől sem hallottam még, hogy nem kell megállapodás" - jelentette ki.