Görögországot újra a csőd fenyegeti

Vágólapra másolva!
Hiába segélyezi az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap Görögországot, a déli ország kiábrándítóan teljesít. Az idei hiány a várt duplája is lehet, miközben az országot az uniós segélyek mentik meg a csődtől.
Vágólapra másolva!

A Spiegel információi szerint Görögországban a várt 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró körüli költségvetési hiány várható, így számolt az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - írta a Marketwatch.

Görögország csak akkor kapja meg a 130 milliárd eurós segélycsomag következő részét, ha a három nemzetközi szervezet engedélyezi. Az EU és az IMF ezt akkor fogja megtenni, ha rendben találják a görög reformokat. A vártnál kétszer nagyobb hiány azt jelzi, hogy várhatóan nem fogják rendben találni a reformokat. Ha Görögország nem kapja meg a következő hitelrészletet, már rövid távon csődbe kerülhet.

A Spiegel a forrásai megjelölése nélkül azt írta, hogy a görög miniszterelnök, Antonisz Szamarasz többször kérte az intézményi hitelezőit, hogy engedjék el az adósság egy részét.

Közben viszont az Európai Bizottság azon vitázik Berlinnel, hogy mikor tartsák a görögöknek szánt újabb segítségről szóló szavazást. Brüsszel szerint október közepén kellene szavazni, a német kormány viszont csak novemberben döntene.