Segítséget kér az EU-tól az agrártárca

Vágólapra másolva!
Az elmaradó eső miatt az Európai Unióhoz fordult a mezőgazdasági minisztérium, hogy enyhítsék az aszálykárt. Fazekas Sándor miniszter a támogatások növelését, és az agrár-környezetvédelmi előírások felfüggesztését kérte.
Vágólapra másolva!

Uniós segítséget kér Magyarország az aszálykár enyhítésére - mondta Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben. A miniszter beszámolt arról, hogy a magyar mezőgazdaságot rendkívüli csapadékhiány sújtja, emiatt negyven százalékkal kevesebb kukorica és nagyjából feleannyi szálastakarmány termett, mint tavaly. Ez rendkívüli módon befolyásolja a gazdák, különösen az állattartók jövedelmét - közölte.

"A gazdák kára egészen katasztrofális, de nemcsak Magyarországon, hanem egyébként egész Dél-Európában, tehát az unió felét érinti ez az aszály" - magyarázta Fazekas Sándor. A politikus az uniós agrárminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán felvetette annak lehetőségét, hogy a 2013-as közvetlen támogatások előlegének 50 százaléka helyett 80 százalékát lehessen kifizetni. Erről a miniszter szerint néhány héten belül döntés is születhet.

Fazekas Sándor indítványozta az agrár-környezetvédelmi előírások könnyítését vagy felfüggesztését is, például a legeltetési időpontok és időtartamok terén. Ez azt jelenti, hogy az év hátralévő részében is, amely egyébként tilalmi időszak, lehetne legeltetni.

A politikus azt is kérte, hogy az Európai Unió vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjából utaljanak gyorssegélyt az aszálykár enyhítésére. Erre a miniszter szerint Ciprus esetében volt már korábban példa. Végül elmondta, hogy Magyarország szorgalmazza egy "operatív, kellően rugalmas" uniós, mezőgazdasági krízisalap felállítását. Fazekas úgy becsülte, hogy nagyjából két hónapon belül eldől, milyen segítséget kaphat Magyarország és a többi, aszály sújtotta uniós tagállam a károk enyhítésére.