Még titkos az új görög megszorítócsomag

Vágólapra másolva!
A görög kormány elkészítette az újabb megszorítócsomagot, ám az intézkedéseket csak az után ismertetik, hogy a kormánypártok és az országnak hitelt nyújtó nemzetközi szervezetek is jóváhagyják a programot.
Vágólapra másolva!

A görög kormány kidolgozta az újabb megszorítócsomag részleteit - jelentették be szerdán, miközben Athén utcáin tízezrek tüntettek a további intézkedések ellen.

A csőd szélén tántorgó Görögországtól a segélynyújtó trojka, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 12 milliárd eurónyi megszorítást várt el az összesen 173 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 31,5 milliárd eurós részletének folyósításáért cserébe. Enélkül Görögország rövid időn belül csődbe jut, és akár az euróövezetből is kikerülhet.

A kormányfő és pénzügyminisztere által véglegesített megszorítócsomag részleteit az után ismertetik, hogy jóváhagyták a kormánypártok vezetői és a trojka illetékesei. A pártvezetők találkozóját csütörtökön tartják, míg a trojka illetékeseivel a megbeszélések a jövő héten lesznek Athénban. Megfigyelők biztosra veszik, hogy az újabb csomag elsősorban bér-, nyugdíjcsökkentést, valamint a szociális kiadások visszafogását tartalmazza. (A görög helyzetről itt olvashat részletesen.)