Rizikós a forintra nézve a kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Magyarország jelenlegi inflációs és külső kockázati környezete óvatosabb kamatpolitikát indokolna a Magyar Nemzeti Bank részéről - értékelték az MNB keddi kamatcsökkentését londoni elemzők.
Vágólapra másolva!

Az IMF-megállapodás hiányában a magyar piaci kockázati környezetre a megoldatlan euróövezeti válság "folyamatos ellenszele" hat, és ez gyorsan "viharossá fokozódhat", ha az európai politikai döntéshozóknak a továbbiakban sem sikerül egyezségre jutniuk az euróválság megoldási módjáról - értékelték a német Commerzbank londoni közgazdászai szerint a magyar jegybank monetáris tanácsának keddi kamatcsökkentését. (A kamatcsökkentésről és annak hátteréről itt olvashat bővebben.)

A helyzetet csak rontja, hogy az új inflációs jelentés alaposan megemelte a várható magyarországi inflációs pályát, és ez azt jelenti, hogy a magyar inflációs ütem "legalább 2014-ig" a 3 százalékos célszint felett marad. Ezeknek a tényezőknek valójában "egyre nehezebbé kellene tenniük" a monetáris tanács enyhítésre hajló négy tagja számára a kamatcsökkentéseket, ám a mostani és az augusztusi kamatcsökkentési döntések megmutatták, hogy a testület többsége nem veszi figyelembe ezeket az alapvető meggondolásokat. Ennek alapján a Commerzbank elemzői szerint azzal kell számolni, hogy még az idei év vége előtt 6 százalékra csökken a jelenlegi 6,50 százalékos magyar alapkamat. A ház szerint "ez nem jó hír a forintnak", és csak akkor várható, hogy az euró tartósan a 280 forintos szint alá kerül, ha már látótávolságba kerül az IMF-megállapodás.

Kockázatokat sorolnak az elemzők

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózópiaci elemzői szintén azt a véleményüket emelték ki értékelésükben, hogy a monetáris tanács külsős tagjai a vártnál kisebb súllyal vették figyelembe az MNB felülvizsgált makro-előrejelzését, amelyben jelentősen megemelt középtávú inflációs pálya szerepel. A GS londoni elemzői szerint ez óvatosabb jegybanki kamatpolitikai hozzáállást igényelne.

A cég azt várja, hogy 2013 végéig a monetáris tanács további 1 százalékponttal 5,5 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot, ha a piaci körülmények ezt megengedik. A Goldman Sachs londoni elemzői közölték azt is, hogy alapvető középtávú kockázatokat látnak a forintra a magas devizaadósság, a magas külső finanszírozási igény és a strukturális jellegű növekedési problémák miatt. A GS szakértői szerint ezek a kockázatok szűkítik a monetáris enyhítés mozgásterét, különösen addig, amíg nincs megállapodás az új finanszírozási programról az IMF-fel és az EU-val.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózópiaci elemzőinek véleménye szerint a monetáris tanács tagjainak többsége a legutóbbi kamatdöntésekből megítélhetően arra a következtetésre jutott, hogy indokolttá teszi az enyhítést a magyar befektetési eszközök kockázati felárainak csökkenése, a folyamatosan gyenge hazai kereslet, valamint az a tény, hogy az inflációt költségoldali, és nem keresleti tényezők hajtják. A Barclays londoni elemzői szerint mivel e tényezők várhatóan tartósan fennmaradnak, "rendkívül valószínű", hogy a monetáris tanács folytatja a kamatcsökkentéseket. A Barclays szakértői ennek alapján azt jósolják, hogy az MNB alapkamata még az idén legalább további 0,50 százalékponttal, 2013-ban pedig újabb 0,5-1 százalékponttal csökken. A Barclays elemzői szerint ugyanakkor erre a prognózisra kockázatot jelenthet egy esetleges súlyos forinteladási hullám kialakulása, ami véget vethet az MNB enyhítési ciklusának. Erre a kockázatra más nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.