Bóvliba vághatják Spanyolországot

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon a Moody's döntésére várnak, a hitelminősítő bóvliba vághatja az komoly pénzügyi problémákkal küzdő országot. A spanyol kormány a kiadáscsökkentés érdekében a válság óta a legjelentősebb reformtervet jelentette be, amely szerint jövőre 40 milliárd euróval kurtítanák meg a spanyol büdzsét.
Vágólapra másolva!

Megint Spanyolország izgatja a nemzetközi befektetőket, a piaci szerepelők ugyanis a Moody's döntésére várnak. A Moody's legutóbb a nyáron minősítette le a spanyolokat: akkor egyszerre három fokozattal lejjebb sorolta az országot, így az éppen a befektetési kategóriában maradt.

Ha a hitelminősítő most tovább ront az osztályzaton, akkor Spanyolország a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriába kerülhet. A lépés piaci hatásait tompíthatja, hogy az Európai Központi Bank az esetleges bóvli kategória ellenére elláthatja forrásokkal a spanyol bankokat. Hétfőn egyébként a tízéves spanyol állampapírhozamok 6 bázisponttal 5,92 százalékra csökkentek, vagyis távolodtak a kritikusnak tartott 6 százalékos szinttől. A csökkenés azzal magyarázható, hogy a piaci szereplőknek tetszenek a spanyol kormány kiadáscsökkentést célzó lépései. (Az állampapírok sajátossága, hogy az árfolyamuk nő, ha a hozamuk esik, azaz a hozamcsökkenés kedvező irányú mozgást jelent.)

A nyugdíjpénzekhez is hozzányúlnak

A pénzügyi gondokkal, emiatt pedig a magas állampapírhozamokkal küzdő spanyol kormány a válság eddigi legnagyobb költségvetési kiigazítási csomagját jelentette be a múlt csütörtökön: a kiadásokat 40 milliárd euróval - több mint 11 ezer milliárd forinttal - csökkentik. 2013-ban, a minisztériumok költségvetése átlagosan 8,9 százalékkal csökken annak érdekében, hogy a kormány teljesíteni tudja a jövő évre tervezett 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

A bejelentett intézkedések között van az állami nyugdíjalap egy részének költségvetésbe irányítása. A mintegy húsz év alatt felhalmozott 66,8 milliárd euróból 3,06 milliárdot költ "államkincstári szükségletek" fedezésére a kormány. Ezen felül létrehoznak egy független intézményt, amely a regionális kormányzatok gazdálkodását felügyeli. A kormányzati bejelentésre esett az euró a dollárral szemben, a madridi részvények több mint 3 százalékos mínuszban zártak, s a spanyol állampapírok másodlagos piaci hozamai is csaknem 30 bázisponttal, 6 százalék fölé nőttek.