Lehúzta a banki kamatokat a kamatvágás

Vágólapra másolva!
A növekvő infláció és a csökkenő alapkamat is prés alatt tartja a még most is magas bankbetéti hozamokat.
Vágólapra másolva!

Kettős nyomás alatt vannak Magyarországon a bankbetéti kamatok: a heteken belül másodszor csökkenő jegybanki alapkamat mellett a magasabb inflációs várakozások is negatívan hatnak a bankbetéti hozamokra - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből.

"Igen komoly kamatcsökkentési hullámot idézett elő a hazai bankbetéti kínálatban az, hogy a jegybank szeptember 26-án másodszor csökkentette 25 bázisponttal - 6,5 százalékra - a jegybanki alapkamatot. Míg a kiemelt kamatajánlatokkal rendelkező bankok jellemzően még kitartottak az első kamatvágás után, a második csökkentés már ezekre az ajánlatokra is komoly hatást gyakorolt" - magyarázta Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu szakértője.

"Az utóbbi egy hónapban így mind a 13 országos lefedettséggel rendelkező bank csökkentette betéti kamatait a jegybanki alapkamat csökkenésének megfelelően legalább 25 bázisponttal. A változások jellemzően a hatálybalépést követően, illetve a hónapforduló beálltával léptek életbe" - közölte a Bankmonitor.hu elemzője. Hozzátette: a jegybanki alapkamat közvetetten és közvetlenül is befolyásolja a betéti kamatokat. Egyrészről több bankbetét kamata a jegybanki irányadó rátához kötött, így annak változásait automatikusan követi.

"Összességében a csökkenések ellenére is kiemelkedő lehetőségeket biztosít a magyar kamatkörnyezet a bankbetéti kamatok terén. Mind a forint-, mind pedig az euróalapú lekötési lehetőségek meghaladják a nyugat- és kelet-közép-európai kamatszinteket" - mondta Bonda Balázs.