Elsasszézna a kormány a megszorítások elől

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány által korábban büszkén hangoztatott 2,2 százalékos hiánycél jóval magasabb lehet jövőre. A kormány arra figyel majd, hogy a 3 százalékos határ alatt maradjon a deficit - értesült a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Nem várhatók drasztikus kiigazító intézkedések jövőre, miután a kormány módosítja a 2013-as költségvetésben meghatározott hiánycélt - írja a szerdai Magyar Nemzet kormányzati forrásra hivatkozva.

A kabinet eredetileg 2,2 százalékos GDP-arányos deficitet vállalt a 2013-as büdzsé tervezetében, ezt a közeljövőben 2,8 százalékra tervezi módosítani. Ezzel 130-150 milliárd forintos mozgástere lesz az államnak, ennyivel több pénzből gazdálkodhat jövőre. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a 2,8 százalékos hiánycél viszont már kőbe lesz vésve.

A lap szerint Európai Bizottság ellenállásába sem ütközhet ez a módosítás, hiszen a brüsszeli testület csupán azt várja el hazánktól, hogy a költségvetés hiánya az úgynevezett maastrichti kritériumokban foglalt GDP-arányos 3 százalék alatt maradjon. Így nagy esély van arra, hogy Magyarország kikerüljön az ellene a 2004-es csatlakozása óta folyó uniós túlzottdeficit-eljárás alól - írja a Magyar Nemzet.

Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn már megemlítette, hogy a kormány megpróbálhatja a hiánycélt kicsit megemelni. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a 2,2 százalékos hiánycél eléréséhez 300-350 milliárd forintos kiigazítási csomagra lenne szükség - vagyis a 100-150 milliárdos mozgástérnövelés aligha lesz elegendő. A jegybank szerint ráadásul a költségvetési lyuk ennél is nagyobb, 440 milliárd forintnyi.

Az [origo információi szerint a tervezett kiigazító lépések között az első helyen szerepel a jövő évre tervezett pedagógus-béremelés - erről bővebben itt olvashat.

A változtatásokra azért van szükség, mert jövőre valószínűleg jóval alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés a kormány által korábban becsültnél.