Vágólapra másolva!
Az nyerőautomatákat üzemeltetők európai szövetsége szerint jogellenes a játékgépek betiltása. A szervezet szerint a magyar kormány kifejezetten agresszív és versenyellenes intézkedést tett a privát szektorral szemben, és a koncesszió alapján működő kaszinók érdekeinek védelme érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Pénznyerő Automatákat Üzemeltetők Szövetsége (Euromat) az Európai Bizottsághoz fordult a magyar szerencsejáték törvény módosítása miatt - közölte az európai és a magyar szövetség csütörtökön.

Az Euromat annak megvizsgálását kéri, hogy a játéktermeket és e-kaszinókat megszüntető magyar jogszabály megfelel-e az uniós szabályoknak. Az Euromat emlékeztet arra, hogy az Európai Bíróság már Lengyelországban jogellenesnek ítélt hasonló intézkedéseket.

Az Euromat beadványában ismertette: a magyar kormány az intézkedést úgy alkalmazta, hogy nemzeti szintű és fiskális jellegű törvény módosított. A szövetség megítélése szerint azonban ez technikai változás az érvényben lévő szabályozáshoz képest, nem pedig fiskális intézkedés. Ezért véleményük szerint alkalmazni kellett volna egy uniós irányelvben meghatározott eljárást (TRIS), ami kötelezi a tagállamokat, hogy értesítsék a Bizottságot és egymást a műszaki termékekre vonatkozó szabályok módosítása előtt, hogy biztosítsa az átláthatóságot és a rendeletek ellenőrizhetőségét, és erre 3 hónapos várakozási időt szab.

A TRIS eljárás figyelmen kívül hagyásával a magyar kormány kifejezetten agresszív és versenyellenes intézkedést tett a privát szektorral szemben, és a koncesszió alapján működő kaszinók érdekeinek védelme érdekében - írja a szövetség.

A parlament kedden megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. A szerencsejáték-szövetség bejelentette, hogy pertársaságot alapít a vállalkozások jogos kárigényeinek megtérítése érdekében.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be előterjesztését, amelyet 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban kedd délelőtt már jóvá is hagyott az Országgyűlés.

Az MSZSZ elnöke kedden este közölte, hogy a szervezet tagjai pertársaságot alapítanak, hogy megpróbálják érvényesíteni jogaikat. "Minden szintre el fogunk menni, ahol ezt a jogállam keretein belül megtehetjük, ha kell, az utolsó állomás Brüsszel és Strasbourg lesz" - hangsúlyozta az elnök.