Jönnek az azeriek

Vágólapra másolva!
Október 8-án és 9-én Budapesten tartja soron következő ülését a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t. A tárgyalásokon minisztériumi képviselők és üzletemberek vesznek részt, és a magyar cégek azerbajdzsáni érvényesülését vitatják meg.
Vágólapra másolva!

Magyar részről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a vegyes bizottság magyar társelnöke vezeti a delegációt. Mellette Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint szakértők, minisztériumi tisztségviselők vesznek részt a tárgyalásokon.

Az azeri delegációt a vegyes bizottság társelnöke, Sahin Musztafajev gazdaságfejlesztési miniszter vezeti, mellette pedig az azeri kormány több miniszterhelyettese is tagja lesz a delegációnak, így az oktatási és a külügyminiszter helyettese is. A kormánydelegációt azeri üzletemberek kísérik, mivel a vegyes bizottság ülésével párhuzamosan üzleti fórumot is rendeznek.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a kaukázusi köztársaságok, így Azerbajdzsán piaci keresleti struktúrájához kiválóan illeszkedik a magyar gazdaság kínálati struktúrája. A kormány ezért szeretné elérni, hogy magyar vállalatok piaci lehetőségekhez jussanak Azerbajdzsánban. A kabinet szerint erre a legjobb esély az építőipar, a várostervezés, a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a járműipari export területén adódik, így ezeken a területeken várnak eredményeket a mostani vegyes bizottsági üléstől is.

A találkozó időpontját már korábban - a baltás gyilkos hazaengedése utáni örmény-magyar diplomáciai konfliktus előtt - kitűzték.