Nem nyúlt a kamathoz az EKB

Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul, 0,75 százalékon hagyta az eurózóna alapkamatát az Európai Központi Bank.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói csütörtökön - szlovéniai kihelyezett ülésükön - változatlanul hagyták az eurózóna 0,75 százalékos alapkamatát. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége is tartásra számított.

Az EKB kormányzótanácsa háromszor, összesen 75 bázisponttal csökkentett az irányadó euróövezeti kamatszinten azóta, hogy Mario Draghi 2011. november elején átvette a szervezet irányítását. Ezt megelőzően júliusban döntött a kormányzótanács 25 bázispontos kamatcsökkentésről.

Legutóbb szeptember elején tartottak kamatdöntő ülést, akkor változatlanul hagyták az alapkamatot. Azt az ülést nagyon várták a piacok, az EKB ugyanis akkor jelentette be az európai adósságválság enyhítését célzó korlátlan kötvényvásárlási programját. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az EKB kötvényvásárlásokkal szorítaná lejjebb az eurózónabeli országok állampapírhozamait.