Erősödött a forint, tartja magát az euró

Vágólapra másolva!
Az euró/dollár árfolyam a csütörtökön elért kéthetes csúcs közelében kezdte a pénteki kereskedést, a forint a közös devizával szemben több mint egy forintot erősödött.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyam péntek reggel 8 órakor 284,75 környékén mozgott. Egy nappal korábban egy euró közel másfél forinttal ért többet a bankközi devizapiacon. Az euró a dollárral szemben valamelyest lejjebb ereszkedett a csütörtökön elért, 1,3032-es kéthetes csúcsról, (magyar idő szerint) 8 órakor az árfolyam 1,3010 magasságában járt.

A csütörtöki erősödés döntően az Európai Központi Banknak köszönhető. Mario Draghi elnök az EKB kamatdöntő ülése után megerősítette: a frankfurti központú jegybank kész megvásárolni a nehéz helyzetben lévő tagállamok kötvényeit - amennyiben minden feltétel teljesül. Spanyolországgal kapcsolatban nem hangzottak el új információk, Draghi csak annyit jegyzett meg: most minden a kormányokon múlik.

Az elmúlt egy évet tekintve az euró mérlege már szerényebb. Az európai pénz a Bloomberg korrelációs indexei szerint 12 hónap alatt 4,8 százalékkal gyengült. A 10 fejlett ipari állam devizái közül a jen gyengült a legnagyobb, 6,2 százalékos mértékben, a dollár 2,5 százalékot veszített értékéből 2011. október eleje óta.

A pénteki kereskedést leginkább az amerikai munkaerőpiaci adatok befolyásolhatják. A washingtoni munkaügyi minisztérium (magyar idő szerint) délután teszi közzé, mennyivel változott az álláshelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban az év kilencedik hónapjában. A piaci konszenzus 115 ezer: ez meghaladja ugyan az augusztusi 96 ezret, de várhatóan nem lesz elég ahhoz, hogy a munkanélküliségi rátán javítson, amely az elemzők szerint 0,1 százalékponttal, 8,2 százalékra emelkedett szeptemberben. Egy várakozásnál jobb adat a kockázatvállalási hajlandóság javulásához vezethet, ami a forintot is erősítheti, ha viszont a csalódást keltenek a számok, akkor a Fedtől vár majd többet - a monetáris lazítás körének kibővítését - a piac.