Óriási tiltakozás fogadja a Görögországba látogató Merkelt

Vágólapra másolva!
Tetszik Németországnak, hogy a görög kormány komoly erőfeszítéseket tesz, hogy talpra állítsa a csődközeli helyzetben levő országot, ezért Angela Merkel kancellár Athénba látogat. Tiltakozás fogadja.
Vágólapra másolva!

Jövő héten kedden Angela Merkel német kancellár Görögországba látogat, írja a Reuters. Merkel az eurózóna válságának elhatalmasodása, 2009 második fele óta először megy Athénba. Merkel szóvivője azzal magyarázta a görögöknél sokak által utált német kancellár látogatását, hogy látják, a mostani görög kormány komoly erőfeszítéseket tesz az ország stabilizálásának, az adósság csökkentésének az érdekében, reformokba fogott, ezért támogatni szeretnék a görög kormányt.

A Reuters hírügynökség azt írja egy elemző szavait idézve, hogy Merkel látogatása jelzésértékű, azt sugallja, hogy Európa vezető hatalma létfontosságúnak tartja, hogy Görögországot az eurózónában tartsák.

A két ország között elmérgesedni látszik a viszony, legalábbis az állampolgárok szintjén. Egy görög napilap náci egyenruhában ábrázolta Merkelt, eközben egy nagy német újság szisztematikusan munkakerülő adócsalókként festi le a görögöket.

Görög szakszervezetek máris munkabeszüntetést és utcai tiltakozásokat hirdettek Merkel látogatásának idejére, egy szélsőjobboldali görög párt pedig a német nagykövetség előtt tart demonstrációt.

A görög kormányfő a minap - Németországot is útba ejtve - jelezte, hogy az országnak november végéig van pénze, aztán csődbe megy, ha nem kapják meg az IMF-től és az Európai Bizottságtól a következő hitelrészletet. Szamarasz az Európai Központi Bank segítségét is szeretné kicsikarni.