Érdemes bespájzolni káposztából

Vágólapra másolva!
A száraz nyár soha nem látott rovarinváziót hozott a szabadföldi kertészeti ágazatban, a növények korlátozottan fejlődtek ki, így a piacra kevés fejes, kel- és vörös káposzta, valamint karfiol és brokkoli jut. A termelők azonban jobb évet zárhatnak, mint tavaly, mert az árak nőnek.
Vágólapra másolva!

Az idei év kezdetben jól indult a káposztatermelőknél. A szokásos macedóniai korai káposzta olcsó, tömeges importja elmaradt minőségi problémák miatt, ezért az árak jóval az előző évi felett alakultak a hazai piacon.

Mivel Európa keleti fele a magyarországihoz hasonló termelési és időjárásbeli nehézségekkel küzdött az egész szezonban, a 2010-es évhez hasonló hiányra számítanak a szakértők ebben az évben. Az időjárás több alkalommal okozott kellemetlenséget, például a késői fagyokkal vagy a júniusi jégveréssel.

A legnagyobb kárt azonban a júliusi, augusztusi és szeptemberi rendkívüli szárazság okozta, aminek a következménye soha nem látott rovarinvázió és lassan, korlátozottan fejlődő növényállomány lett - hangzott el a Syngenta "Káposztafélék Nyílt Napja" rendezvényén.

A nyár végére kialakult keresleti piac és a magas árak részben kompenzálják a kieső termést, és a termelők sikeresebb évet zárhatnak, mint az elmúlt évben - derül ki a Syngenta közleményéből.