Enyhül Matolcsy nyugdíjtervezete

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi és a felsőoktatási dolgozókra valószínűleg nem vonatkozik majd a Matolcsy György által bejelentett csomag azon része, amely szerint a közszférában dolgozók nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és munkabért - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Elvi döntést hozott a kormány a közszférában a korhatárt elérők nyugdíjazásáról, valamint a nyugdíj és a fizetés egyidejű felvételének tilalmáról, ám a fő szabály alól több ágazatban kivétel érvényesítendő - közölte a Magyar Nemzettel az egészségügyi államtitkárság sajtóosztálya.

A Népszabadság is arról számolt be, hogy az egészségügyben a betegek mellett munkát végzők felmentést kaptak "nyugdíj vagy fizetés" szabály alól. A háttérintézményekre ez a könnyítés már nem vonatkozna a lap szerint. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó több mint 136 ezer alkalmazott tíz százaléka nyugdíjkorhatár feletti. Az orvosok esetében a 29 ezerből 7,5 ezer a nyugdíjas korú, kétezren már 70 évnél is idősebbek.

Így például az egészségügy területén vagy a felsőoktatásban a működőképesség fenntartásához fontos, hogy a 62 év feletti munkavállalók meghatározó része továbbra is munkában maradjon. A tárca szerint a kivételezés oka, hogy az adott közfeladatot továbbra is teljesen és biztonságosan lehessen ellátni.

Mint arról beszámoltunk, a 2013-as költségvetésben 397 milliárd forintos megszorító csomagról döntött a kormány. Ennek része a közszférában annak a lehetőségnek a megszüntetése, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat, a nyugállományba vonulók helyét pedig nem töltik fel.