A bóvli szélére minősítették le Spanyolországot

Vágólapra másolva!
Egyszerre kétfokozatú leminősítéssel a befektetési kategória alsó szélére rontotta Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő szerint Spanyolország az idei és a jövő évet egyaránt recesszióban tölti.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's az európai és amerikai piaci zárások után bejelentette, hogy az eddigi "BBB plusz"-ról "BBB mínusz"-ra minősítette vissza a hosszú lejáratú szuverén spanyol adósságállomány kockázati osztályzatát, és a rontott besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha az S&P innen tovább rontaná a spanyol osztályzatot, azzal Spanyolország államadós-besorolása a befektetésre már nem ajánlott "BB" sávba kerülne át. Ebben az esetben Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

Az S&P előrejelzése szerint a spanyol GDP az idén reálértéken 1,8 százalékkal, jövőre további 1,4 százalékkal visszaesik. A cég szerint a kormány 2013-ra szóló költségvetése túlzottan derűlátó előrejelzésekre épül, a költségvetésben ugyanis 0,5 százalékos jövő évi GDP-visszaesés szerepel. Szerinte az idei és a jövő évi hiánycélok eléréséhez további konszolidációs lépésekre lenne szükség. A gazdaság teljesítménye szempontjából a hitelköltségeknél is nagyobb probléma a hitelellátás szűkössége.