Tömték a pénzt a magyar kincstárba

Vágólapra másolva!
Húsz milliárd forinttal több egyéves lejáratú diszkont kincstárjegyet adott el az állam, mint tervezte. A kincstárjegyek hozama 6,3 százalékra csökkent.
Vágólapra másolva!

Jelentős hozamcsökkenéssel, az idei legmagasabb túljegyzés mellett, jóval a meghirdetett összeg felett értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján. Ez azt jelenti, hogy a befektetők - a még mindig magasnak számító hozamok mellett - de bíznak a magyar gazdaságban.

Az elsődleges forgalmazók 2011 áprilisa óta a legmagasabb, 190,400 milliárd forint értékű ajánlatot nyújtottak be a 2013. szeptember 18-án lejáró papírra, amelyből az ÁKK az év eleje óta megszokott 45 milliárd forintot hirdette meg.

Az ÁKK a magas jegyzési érdeklődésre 20 milliárd forinttal 65 milliárd forintra emelte az értékesítést. Az aukciós átlaghozam jelentősen, 23 bázisponttal csökkent a két héttel ezelőtti aukcióról, 6,30 százalékra. Ezzel 16 bázisponttal maradt el az ugyanerre a papírra kalkulált szerdai 6,46 százalékos másodpiaci referencia hozamtól.

Már egy október eleji öt és tízéves kötvényeket piacra dobó aukció is jól sikerült, akkor a tervezett 45 milliárdnál 2,5 milliárd forinttal több kötvényt adott el az állam.A pozitív nemzetközi befektetői hangulat, nem csak a kötvények hozamán látszik meg. Szerdán meredek csökkenéssel idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása is a londoni piacon.