Az emberek euróira hajt az állam

Vágólapra másolva!
Hároméves lakossági devizakötvényt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ, jelentette be csütörtökön a szervezet. Az eurókötvények kamatozása meghaladja majd az eurózóna inflációját, vagyis hasonló konstrukció lesz, mint az elmúlt években nagy sikerrel piacra dobott forintban kínált prémium államkötvényeké. Nagy nemzetközi devizakibocsátás ettől még lesz, ezt továbbra is az IMF-megállapodás utánra időzíti az ÁKK. 
Vágólapra másolva!

Az inflációkövető prémium államkötvény az utóbbi évek slágere volt a piacon, a jövőben ez a megtakarítás már nemcsak forintban, hanem euróban is eléhető lesz az emberek számára.

Az új lakossági devizakötvény bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón kiderült: a papír 1 eurós címletekben lesz elérhető, a futamideje három év, kamata 2,5 százalékponttal meghaladja az euzóna inflációját (ez most körülbelül 5 százalékos kamatot jelent). Kamatot kétszer fizet majd az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - egyszer júniusban (az áprilisi infláció ismeretében), másodszor decemberben (az októberi infláció után).

Az újítás azért érdekes, mert eddig csak forintban gyűjtötte az emberek megtakarításait az állam, az utóbbi időben a bankbetéteket is meghaladó magas hozamért cserébe. A magyar állam adósságának egy része ugyanakkor devizában (euróban) van, a visszafizetése is euróban esedékes, ezért jól jön az államnak, ha a lakossági megtakarításokat nem csak forintban tudja magához vonzani.

Egy éven át jegyezhető

Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgatóhelyettese a részletekről elmondta: az új kötvény neve Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) lesz, adagolt kibocsátással hozzák forgalomba, és egy éven keresztül lehet jegyezni. (Az adagolt kibocsátás azt jelenti, hogy miután piacra dobták a kötvényeket, azokat kvázi raktáron tartják, és amíg a készlet tart, lehet belőle vásárolni. Ha elfogy, akkor elképzelhető újabb kibocsátás.)

Ha valaki nem akarja vagy enm tudja három évig megtartani a papírt, akkor Borbély szerint bizonyos összeghatár felett bármikor visszaválthatja, ugyanis a forgalmazóktól elvárja az ÁKK, hogy legyen visszavásárlási ár a kötvényekre.

A papírt a bel-, illetve külföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is vásárolhatják, de elsősorban a lakosságot célozzák meg, a jegyzés pár hét múlva indul. Ehhez deviza értékpapírszámlával kell rendelkezni, amelyet vagy valamely banknál vagy a későbbiekben az államkincstárnál is lehet majd nyitni (ezen most dolgoznak). A papírok terjesztéséről még tárgyalásokat folytat az ÁKK, olyan szereplőkkel, akik széles hálózatban képesek forgalmazni a PEMÁK-ot.

Lesz nagy devizakibocsátás is

A kibocsátandó mennyiséget pontosan még nem döntötték el, de Borbély szerint néhány 100 millió euróról, 50-60 milliárd forintnyi összegről lesz szó. Ez nem váltja ki a már korábban beharangozott devizakötvénykibocsátást, amelyen keresztül a nemzetközi nagybefektetőket vonnák be az államadósság finanszírozásába. Ezt az IMF-megállapodás utánra tervezte az ÁKK, és ugyanúgy napirenden van, ahogy eddig.

Borbély László András egyébként hozzátette, hogy a mostani, lakossági devizakötvényt a legmagasabb szinten egyeztették a kormányzattal, és mindenki egyetértett annak szükségességéről.

Azzal kapcsolatban, hogy a devizakötvények vásárlásánál a kisbefektetők ugyanaúgy devizakockázatot futnak, mint ahogy egy devizahitelnél tették (csak ellentétes előjelűt, most ugyanis a forint erősödése lesz nekik rossz), a vezérhelyettes az [origo] kérdésére elmondta, a kockázatra felhívják majd az emberek figyelmét. "Ott lesz majd a plakátokon apró betűvel" - fogalmazott Borbély.