Jövőre kimászhatnak a gödörből az olaszok

Vágólapra másolva!
Bár az első negyedévben mélypontra kerülhet az olasz gazdaság, a gazdasági miniszter szerint ezt követően élénkülés várható és további reformlépésekre készül a római kormány.
Vágólapra másolva!

A jövő év első negyedében éri el mélypontját az olasz gazdasági recesszió, majd az év hátra lévő részében a gazdasági teljesítmény az export és a beruházások növekedésének köszönhetően fokozatos javulásnak indul - közölte vasárnap Vittorio Grilli gazdasági miniszter.

Az eurózóna adósságválságában szerepet játszó Olaszország kitart célja, a költségvetési egyensúly megvalósítása mellett és ehhez nem lesz szüksége az Európai Központi Bank (EKB) segítségére - fogalmazott Grilli, aki szerint az olasz gazdaság legnagyobb problémája a munkanélküliség, ami azonban az uniós átlag alatt van.

Az olaszországi munkanélküliségről Ignazio Visco, az olasz jegybank elnöke azt mondta: "A munkahelyteremtés minden országban nagy probléma. "A szociálisan fenntartható és gazdaságilag jövedelmező munkahelyek létesítése azonban a magángazdaság dolga. A kormánynak pedig egy stabil, befektetés-ösztönző makrogazdasági környezet kialakítása a feladata." Vittorio Grilli arra is rámutatott, hogy a nemzetközi pénzpiacok kedvezően értékelik az olaszországi fejleményeket, a bizalom megerősítése érdekében azonban további reformokon kell dolgoznunk.