Piactervezésért járt a közgazdasági Nobel-díj

Vágólapra másolva!
A stabil elosztást és a piactervezést kutató amerikai közgazdászok kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, amelyet a svéd jegybank ítélt oda a nyerteseknek.
Vágólapra másolva!

Alvin Roth, a Harvard Egyetem hatvanéves professzora és Lloyd Shapley, a Kaliforniai Egyetem nyolcvankilenc éves tanára kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A svéd jegybank a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil elosztásról szóló munkájukért ítélte oda a két tanárnak a legrangosabb közgazdasági díjat. A korábbi évekhez hasonlóan most sem a legesélyesebb jelöltek kapták a díjat. A Pénzügyi Szemle Online a Reutersre hivatkozva azt írta, a Nobel-díj nagy esélyesei között volt Anthony Barnes Atkinson, az Oxfordi Egyetem közgazdásza; Angus S. Deaton, a Princetoni Egyetem professzora; Stephen A. Ross, az MIT tanára, Robert J. Shiller, a Yale professzora.

Tavaly a kamatpolitika volt a nyerő

Tavaly Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims amerikai kutatóknak ítélte a közgazdasági Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Sargent és Sims a makroökonómia gyakorlati megközelítéséért kapta az elismerést. Az amerikai kutatók azt vizsgálták, mi az ok és hatás összefüggése a gazdasági folyamatokban, például "mi a kormányzati költekezés vagy a jegybanki kamatpolitika hatása a gazdaságra". Többek között azt vizsgálták modelleken keresztül, hogy a jegybanki inflációs várakozás hirtelen változása hogyan hat a gazdasági folyamatokra. Sargent a New York-i Egyetem professzora, Sims a Princetoni Egyetemen oktat.

A közgazdasági Nobel-díjat magyar származásúként Harsányi János (John C. Harsanyi) kapott John F. Nashsel és Reinhard Seltennel közösen 1994-ben. Ők a nem versenyző játékok egyensúlyának elemzésével érdemelték ki az elismerést. Kárpátaljai magyar szülők gyermeke volt Milton Friedman, aki 1976-ban nyerte el az elismerést, de ő már nem Magyarországon, hanem New Yorkban született 1912-ben.

Bár a díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-bizottsága ítéli oda a győztesnek, a közgazdasági elismerés nem tartozik szorosan a Nobel-díjak közé. A díjat ugyanis nem az eredeti névadó, Alfred Nobel alapította, hanem a svéd jegybank 1968-ban "A közgazdaság-tudomány Alfred Nobel Emlékdíja" néven. Az első elismerést 1969-ben ítélték oda, a hétfőn kihirdetett volt a 44. közgazdasági Nobel-díj.