Duplájára emelik a csekkadót az új megszorító csomagban

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen 2012. október 5-én.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kevesellte a kormány megszorító csomagját, ezért a kormány felemeli a csekkadó mértékét, nem felezi meg a bankadót, és közműadót vet ki.
Vágólapra másolva!

Hét pontból álló, összesen 367 milliárdos megszorító csomagot jelentett be Matolcsy György gazdasági miniszter szerda reggel. A bejelentett adóemelések, szigorítások megerősítik az [origo] korábbi értesüléseit. Az újabb megszorító intézkedések oka, hogy - ahogy az korábban szintén megírtuk - az Európai Bizottság kevésnek találta a kormány alig másfél hete bejelentett intézkedéstervét.

A kormány arról döntött szerda reggel, hogy elhalasztja a pénzügyi szervezetek különadójának elfelezését, a tranzakciós illetéket 2 ezrelékre emeli, közműadó vet ki a föld alatti vezetékekre, továbbá a helyi iparűzési adó esetében a beszerzési érték csak az árbevétel 80 százalékáig lesz levonható az adóalapból. A közel 370 milliárdos csomag meghaladja a szükséges 200 milliárd forint körüli összeget, amekkora lyukat információnk szerint az Európai Bizottság lát. A kormány vélhetően jó nagy ráhagyással dolgozott, hogy biztosra menjen. Matolcsy György szerint ezek fájdalmas, de nem megszorító lépések.

A túlzottdeficit-eljárásból ki kell vezetni az országot, mert az uniós kohéziós pénzeket nem szabad elveszíteni. A kormány elégségesnek tartja a nemrég bejelentett kiigazító csomagot, de tudomásaul veszi, hogy az Európai Bizottság nem. Ezért a kormány szerda reggeli ülésén ezért újabb kiigazító lépésekről döntött - mondta Giró-Száz András kormányszóvivő a szerda délelőtti tájékoztatón.

Matolcsy György közölte, október 15-én hivatalos jelzés jött az Európai Bizottságtól, hogy az uniós előrejelzés szerint 3,7-3,9 százalék között lenne a magyar költségvetés hiánya. "Ezt a számítást mi megalapozatlannak és elhibázottnak tartjuk" - jelentette ki Matolcsy. Szerinte Bulgáriában egymilliárd eurót hozott a pénztárgépek összekötése az adóhatósággal (ezt az intézkedést másfél hete jelentette be a kormány), az EU szerint nálunk nem sikerülne ennyi plusz pénzt beszedni, "ami abszurdum" - folytatta a tárcavezető. "Az EU 11 országnál elfogadja, hogy 3 százalék fölött lesz a deficit, ez is a kettős mérce nyilvánvaló jele" - tette hozzá.

"Nem értünk egyet az unió értékelésével, a kettős mércével, ennek ellenére olyan további intézkedéssorozatról döntöttünk, amelyről reméljük, hogy az EU is elfogadja". Az előző, 397 milliárdos csomag kétharmadát veszi figyelembe az EU, és a növekedési előrejelzést is lefelé módosítja, de nem tudni, mennyivel, ezért van szükség most újabb, 367 milliárdos összértékű intézkedéssorozatra - magyarázta Matolcsy György.

A jövőre életbe lépő pénzügyi tranzakciós illeték - más néven sárgacsekk-adó - 1 ezrelék lett volna csaknem minden banki ügyletre, de két hete arról döntöttek, hogy a készpénzfelvételt 3 ezrelékkel adóztatják. Most az 1 ezrelékes általános mértéket növelik a duplájára. Az iparűzési adót a vállalkozások lényegében a nettó árbevételük után fizetik, a forgalom legfeljebb 2 százalékát vethetik ki az önkormányzatok. A közműadót a Századvég Gazdaságkutató tavalyi ötletét felhasználva vethetik be.

A miniszter szerint a bankok nem fogják áthárítani a tranzakciós adót, mert óriási verseny lesz. Azt állította, ezt "az egyik nagy magyar bank vezetője" mondta neki egy minapi beszélgetés során.

A jövő évi magyar növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a kormány - jelentette be a megszorításokkal párhuzamosan Matolcsy György.

Intézkedések

Hatása a kormány várakozása szerint (367 milliárd forint összesen)

A bankadót 2013-ban nem felezik meg.72 milliárd forint
A pénzügyi tranzakciós illeték általános mértéke 1-ről 2 ezrelékre emelkedik.90 milliárd forint
A pénzügyi tranzakciós illeték az Államkincstár esetében is 2 ezrelékre nő40 milliárd forint
Változik a helyi iparűzési adó alapjának számítása: a cégek csak az árbevétel 80 százalékáig vonhatják le az adóalapból a beszerzési értéket.35 milliárd forint
Közműadót vezetnek be a föld alatti vezetékekre.30 milliárd forint
Nő a cafeteria adókulcsa. A 100 forintra vetített 24 forintos adótartalom ezzel 34 forintra emelkedik.40 milliárd forint
A jövőben a NAV 2,5 millió forint fölött végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben.60 milliárd forint

Harcolnak

Az [origo] kérdésére, hogy ha esetleg az EU ezzel az újabb intézkedéssorozattal sem lenne megelégedve, a kormány kész-e újabb csomaggal megvédeni a kohéziós pénzeket, Matolcsy György azt válaszolta: harcolunk, mert ez egy olyan ügy, amelyet meg kell nyernünk. "Nagyon komolyak az esélyeink, de el vagyunk készülve arra, hogy újabb kifogásokkal áll elő az EU. Ugyanakkor ha nem veszi figyelembe az összes intézkedést, akkor is nagy tartalékok vannak ebben az lépéssorozatban. Én bízom az EU bölcsességében" - fűzte hozzá a miniszter.

Azt is mondta, hogy "nem nagyon ismer olyan kormányt, amely ilyen határozottan képes válaszolni" az EU hibás helyzetértékelésére. Közölte, hogy pénteken egy népes delegáció a részleteket is megválaszolva fog küzdeni azért, hogy az EU "elfogadja a mi számainkat".

Giró-Szász András kormányszóvivő megjegyezte, ha az EU az újabb intézkedéssorozattal sem lenne elégedett, "az már olyan abszurditás lenne, amire már a piacok is rosszul reagálnának".

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy holnap beszámolnak Olli Rehnnek, és az IMF-nek is elküldik az intézkedéseket. Ha a jövő év közepén kiderül, hogy a magyar kormánynak volt igaza, akkor mindenképpen ki kell venni júniusban Magyarországot a túlzottdeficit-eljárásból, és a tanárok béremelését újból napirendre tűzheti a kormány. Most muszáj lépnünk, mert ha megfosztják Magyarországot a kohéziós pénzektől, hiába van igazunk. Ha nekünk lesz igazunk, növekedést serkentő lépésekre nyílik mozgástér - tette hozzá Matolcsy.

A bankszövetséggel kötött megállapodásunkat nem tudtuk tartani, pedig szerettük volna - jelentette ki a miniszter. A kormány azt ígérte, hogy a banki különadót, amely évente 120-130 milliárd forintot hoz az államnak, jövőre megfelezi. Ezt a bankszövetséggel tavaly év végén kötött megállapodás keretében írásba is foglalta a kabinet.

MNB: Kár a bankokat ütni

Az MTI kérdésére a jegybank is reagált a bejelentésre. "Simor András éppen egy keddi konferencián hívta fel a figyelmet arra, hogy a bankrendszer terheinek csökkentése nem cél, hanem a növekedés beindításának egyik eszköze; a kormány szerdai bejelentése pedig ezzel éppen ellentétes" - írta a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya.

Emlékeztettek arra is: a monetáris tanács a bankadóval kapcsolatban korábban hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szervezetekre kivetett különadó csökkenti a hazai bankrendszer tőkevonzó és hitelezési képességét, ami rövid és hosszabb távon számottevő növekedési veszteséget okozhat. Hozzátették: a jegybank november 5-én megjelenő Stabilitási és a decemberi Inflációs jelentése foglalkozik majd részletesen a csomag hatásaival.

Kedden megcsörrent a telefon

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter alig másfél hete ismertette a kormánynak azt az intézkedéscsomagját, amellyel a kabinet a jövő évi költségvetésben tátongó 5-600 milliárd forintos lyukat próbálja eltüntetni. Egy 150 milliárd forintos megszorítást a hiánycél növelésével úszott meg a kabinet, emellett csaknem 400 milliárd forintos csomagot vázolt fel Matolcsy.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
"A bankszövetséggel kötött megállapodásunkat nem tudtuk tartani, pedig szerettük volna."

Az még átment, hogy 2,2-ről 2,7 százalékra felemelték a hiánycélt, de úgy látják, a megnövelt deficitet sem lehet elérni. Ezt informálisan meg is üzenték a kormánynak.

Már a bejelentés napján látszott azonban, hogy csak a kormány állítja a csomagról, hogy az 400 milliárddal farag a jövő évi hiányon, mivel több tételt alaposan felülbecsült - ilyen például a pedagógusi életpályamodell elhalasztásától remélt megtakarítás vagy a pénztárgépeknek az adóhatósággal való összekötéséből várt közel 100 milliárdos extrabevétel.