Rogán: Az EU tehet az újabb megszorításokról

Vágólapra másolva!
Kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben az Európai Unió, ezért van szükség újabb megszorításokra - írta szerda délutáni közleményében Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Rogán szerint az új megszorító csomag nem érinti majd a bérből és fizetésből élőket.
Vágólapra másolva!

"Magyarország külső segítség nélkül, saját erejéből 2011 óta 3 százalék alatt tartja a költségvetési deficitet. 2013-ban Európában 11 olyan tagállam lesz, melynek költségvetési deficitje meghaladja a 11 százalékot. Magyarországtól a brüsszeli bizottság mégis többet követel. Kettős mércét alkalmaznak, hiszen azt, ami bevált más uniós tagállamokban, például Bulgáriában, Magyarországtól már nem fogadják el" - olvasható a Fidesz szerdai közleményében.

A közleményt azután adta ki Rogán Antal, a párt frakcióvezetője, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter 367 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be, alig egy héttel azután, hogy már egy kiigazítást véghezvitt. A második megszorításra azért volt szükség, mert az Európai Unió szerint csak az első nem lett volna elegendő a kormány költségvetési tervének tartásához. A szerdán bejelentett intézkedések értelmében duplájára nő a banki átutalásokra kivetett tranzakciós illeték, a bankok különadóját mégsem kezdik el kivezetni jövőre, és járulékot vetnek ki a föld alatti vezetékek üzemeltetőire (részletek itt).

Rogán közleménye szerint a Fidesz "fontosnak tartja, hogy megszűnjön a hazánkkal szemben nyolc éve zajló túlzottdeficit-eljárás, és Magyarország szabadon felhasználhassa az ország fejlődéséhez szükséges kohéziós forrásokat. A 2010 előtti súlyos eladósodás és a 2004 óta minden évben magas költségvetési deficit azonban nem a magyar családok hibája. Arról nem a bérből és fizetésből élők, hanem az annak idején kormányzó felelőtlen szocialista politikusok, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok vezetői, miniszterei és az őket támogató képviselők tehetnek".

A közlemény szerint "a Fidesz képviselői nem hajlandók az államadósság visszafizetését a magyar családokra, a bérből és fizetésből élőkre terhelni". Rogán annak ellenére írja ezt, hogy a szerdai megszorító csomagról megjelent elemzői vélemények szerint végső soron az adófizetőket terheli majd az új csomag.

"Hiába próbálják ránk erőltetni, nem vagyunk hajlandók a bérek és nyugdíjak csökkentésére és a személyi jövedelemadó emelésére sem. Egyetértünk a kormány döntésével: ha az Európai Unió többet követel, akkor nem a családok, nem a bérből és fizetésből élők, hanem a bankok terheit kell megemelni. A kormány ma bejelentett döntései lehetővé teszik, hogy a következő évben alacsony költségvetési hiány és csökkenő államadósság mellett is megvalósuljon a munkahelyvédelmi akcióterv, melynek keretében csökkennek a kisvállalatok adóterhei, a fizikai dolgozókat, a 25 év alattiakat, az 55 év felettieket, valamint a szülésből visszatérő nőket foglalkoztatók adókedvezményben részesülnek, továbbá a Bajnai-kormány trükkös adóemelésének, a félszuperbruttónak a kivezetésével csökken a magyar családok személyi jövedelemadó-terhe is" - írja Rogán.