Matolcsy Bécsben a bankadó felezéséről beszélt

Vágólapra másolva!
A magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - ezt jelezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy bécsi megbeszélésén. Eredetileg 2013-ban a felére csökkent volna a bankadó, de a nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte, hogy mégsem csökkentik a terhet.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására találkozott Bécsben Markus Söder bajor pénzügyminiszterrel. Az osztrák hírügynökség csütörtöki tudósíta szerint Markus Söder közölte: Magyarország megígérte, hogy a bankadó megfelezését 2014-ben végrehajtja, a mostani mértéket egy évre hosszabbítják meg.

Az APA tudósítása szerint Söder éles kritikával illette a magyar kormány szerdai döntését, hogy - 367 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programjának keretében - mégsem felezik meg 2013-ban a bankokra kivetett különadót. Decemberben a kormány a Bankszövetséggel kötött megállapodásban még erre tett ígéretet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy Matolcsy György valóban jelezte, hogy 2014-ben már megfelezi a bankadót. Eredetileg már jövőre a felére csökkent volna a bankadó, de a nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte, hogy mégsem csökkentik a terhet.

Orbán Viktor 2012 nyarán még arról beszélt, hogy akár már 2013-ban megszűnhet a "brutális bankadó", aztán kiderült, hogy mégsem vezetik ki a pénzintézetekre kivetett terhet. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön elismerte, hogy sose gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, ezt a magyar adórendszer részének tartják, csak az adó csökkentését tervezték.