Gazdasági összeomlástól tart a Bankszövetség

Vágólapra másolva!
A Bankszövetség negyedévvel elhalasztaná a tranzakciós adó emelésének bevezetését. A szövetség főtitkára szerint az újabb kiigazító csomag eredményeként a magyar GDP 10 százalékkal is csökkenhet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség folyamatosan, napi szinten tárgyal a kormánnyal, és ha a parlament elfogadja a pénzügyi tranzakciós illeték emelését, akkor a szövetség a bevezetés legalább negyedévvel való elhalasztásáért fog küzdeni - mondta Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormány szerdán további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött; ennek részeként nem csökken a felére a bankadó 2013-ban, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz.

Kovács Levente a Kossuth Rádió műsorában egyben megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Patai Mihály, a bankszövetség elnöke "nagyon szűk körben" jelezte, lemond tisztségéről, ha az Országgyűlés változatlan formájában fogadja el az újabb kiigazító csomagot.

A kormány megszegte a megállapodást

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések miatt drasztikusan csökken a bankok hitelezési képessége, vagyis nem garantált, hogy az anyabankok továbbra is biztosítják azokat a forrásokat, amelyekkel a magyar gazdaság életben tartható.

Magyarországon a hitel-betét arány 120 százalék, vagyis 100 egységnyi betétre 120 egységnyi hitel jut. Amennyiben az anyabankok a szükséges extraforrást a tőkén felül nem tudják biztosítani, akkor le kell építeni vállalati hitelállományuk egy részét - mondta Kovács Levente, hozzátéve, hogy elemzéseik szerint ez esetben a magyar bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékkal csökkenne.

Emlékeztetett arra, hogy a bankszövetségnek voltak megállapodásai a kormánnyal, amelyek garantálták a kiszámítható működést, de a bejelentett intézkedésekből az látszik, hogy "a kormány ezt a megállapodást bizonyos pontjaiban egyoldalúan megszegi".

Kovács Levente szólt arról is, hogy - bár ki kell várni a parlamenti döntést, de - ha a tranzakciós illetékben bármilyen változás van, akkor az új kondíciók meghirdetésével és az informatikai rendszerek átállításával késésben lesznek, ezért arra kérik majd a kormányt, legalább negyedévvel halassza el a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetését.