Komótos válságkezelés jön az európai csúcson

Vágólapra másolva!
A kétnapos brüsszeli csúcstalálkozót a korábbiakhoz képest nyugodtabb pénzpiaci körülmények között rendezik meg. Görögországban mindeközben újabb általános sztrájkra készülnek.
Vágólapra másolva!

Kétnapos csúcson próbálnak meg megoldást találni az eurózóna válságára az uniós vezetők Brüsszelben. A csütörtökön kezdődő tárgyalások napirendjét a gazdasági-pénzügyi kérdések uralják. A többi között szóba kerülnek majd az egységes európai bankfelügyelet létrehozására tett legújabb javaslatok. Herman Van Rompuy, az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke beszámol arról, mit sikerült végezni a nyári csúcs óta a valódi gazdasági és pénzügyi unió megteremtése érdekében.

Mindeközben Görögországban újabb általános sztrájkra készülnek, ez lesz a húszadik a két évvel ezelőtt kezdődött adósságválság kezdete óta. Elemzők szerint ugyanakkor a korábbi találkozókhoz képest nyugodtabb pénzpiaci körülmények között rendezik meg a mostani a csúcsot, és a spanyol és görög adósságválság sem ad okot olyan komoly aggodalmakra, mint korábban. Francois Hollande francia államfő szerdán már arról beszélt, hogy közel van az eurózóna válságának a vége. A BBC tudósítója szerint a nyugodtabb gazdasági körülmények alkalmat adhatnak ugyan a gazdasági és pénzügyi unió kiépítésének a megtárgyalásához, de valószínűleg kevés konkrét kérdésben születik majd megegyezés.

A mostani lesz a 27 uniós vezető idei negyedik csúcstalálkozója. A találkozón külpolitikai téma is napirenden lesz, a többi között megvitatják az unió egyik stratégiai partnerének tekintett Kínához fűződő viszonyt.