Kiosztotta a kormány a megszorítások feladatsorát

Vágólapra másolva!
Megjelent a kormányhatározat a 764 milliárdos kiadácsökkentéshez szükséges lépések határidejéről. A legtöbbet október végéig kell előkészíteniük a felelős minisztereknek.
Vágólapra másolva!

Október végéig kell a kormány elé terjesztenie Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a segélyezési plafonról szóló törvénymódosítás tervezetét - derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából, melyben kormányhatározat jelent meg a 2013-as büdzsé egyenlegét javító lépésekkel kapcsolatos feladatokról.

A cél az, hogy a Start-munkaprogramban elérhető jövedelemnél ne legyen magasabb az érintett pénzbeli ellátásokból igénybe vehető együttes összeg. A határozat azt is előírja, hogy az ellátások maximálása 2013-ra legalább nyolcmilliárd forint megtakarítást hozzon.

Matolcsy György október elején az egyenlegjavító program részeként ismertette, hogy a kormány 8-10 milliárd forintos egyenlegjavulást vár az önkormányzatok által kifizetett szociális támogatásokra vonatkozó felső korlát bevezetésétől. A gazdasági miniszter közölte, a kormány még nem döntött, milyen támogatásoknál vezeti be a felső korlátot, de a gyermekneveléssel kapcsolatos támogatások nem jöhetnek szóba.

Az érintett minisztereknek ugyancsak október 31-ig kell a kormány elé terjeszteniük a közszférában dolgozóknak a korhatár elérésekor történő nyugdíj nyugdíjazásáról szóló előterjesztést. Szabályozni kell azt is, kik kaphatnak mentességet e rendelkezés alól. Szintén október vége a határidő arra a javaslatra, amelynek biztosítania kell, hogy a közszférában a munkavállalók ne kaphassanak egyszerre munkabért és nyugdíjat is.

A pénteki kormányhatározat rögzíti azt is, hogy a pedagógus-életpályamodellben foglalt béremelés csak akkor valósul meg 2013. szeptember 1-jén, ha a jövő évi makrogazdasági és költségvetési feltételek ezt lehetővé teszik. Ha nem, akkor a pedagógus-életpályamodell csak 2014. január 1-jén lép hatályba.

A határozat felsorolja még a költségvetés egyenlegét javító további intézkedésekkel kapcsolatos feladatokat. Az azonnali határidejű feladatok között említi a pénzügyi tranzakciós adó általános mértékének 2 ezrelékre, a készpénzfelvételt terhelő tranzakciós illetéknek pedig 3 ezrelékre emeléséről, a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről, a közműadóról, a helyi iparűzési adó számításának változásáról, valamint a cafeteria adókulcsának növeléséről szóló javaslat elkészítését.

Szerepel a feladatok között az is, hogy fel kell készülni a pénztárgépek összekötésére az állami adóhatósággal, a nemzetgazdasági miniszternek pedig azonnali hatállyal elő kell készítenie az Európai Bizottsághoz benyújtandó kérelmet a fordított áfa sertéskereskedelemre való kiterjesztése érdekében.