A középbirtokot erősítené Fazekas

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszter szerint a nagyobb gazdaságok tudnak maguktól is boldogulni, így az új földtörvénnyel a középbirtokot erősítenék. Szerinte csak néhány száz vállalkozást érint a cégek földbérlési korlátozása, a foglalkoztatási kötelezettség számai pedig még változhatnak.
Vágólapra másolva!

"Az a célunk, hogy a középbirtokokat megerősítsük, és a kicsiknek lehetőséget teremtsünk arra, hogy a közepesekhez felerősödjenek" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában. A miniszter ezt az új földtörvénnyel kapcsolatban mondta, és hozzátette azt is, hogy a nagyobb gazdaságokat nem akarják erősíteni, mert "ők elég erősek így is, tudnak boldogulni".

A törvénytervezet szerint csak a földművesek vehetnek földet, a gazdasági társaságok pedig bérelhetnek 1200 hektárig - mondta Fazekas. Szerinte ez csak néhány száz vállalkozást érint Magyarországon, ráadásul a tagok földjeit a cégek az 1200 hektáron felül is megművelhetik. Arra a felvetésre, hogy nem sok-e az, hogy a cégeknek az 1200 hektárhoz száz dolgozót kell alkalmazniuk, a miniszter azt mondta, hogy a korlát csak az államtól bérelt földekre vonatkozik. Hozzátette, hogy kötelezően felveendő dolgozók száma még változhat.

Fazekas a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásával kapcsolatban azt mondta, a kormány célja, hogy megmaradjanak a munkahelyek, emiatt a céget kiemelt jelentőségű vállalattá minősítették. "Látok esélyt arra, hogy valamilyen más formában, esetleg más üzemméretben tovább működjön a cég" - mondta Fazekas.