Kifullad a forint nagy erősödése

Vágólapra másolva!
Nem látnak előrelépést a Wall Street Journalnek nyilatkozó elemzők az IMF-tárgyalásokon, márpedig a forintot más már aligha erősítheti.
Vágólapra másolva!

Kimerültek a forintot eddig erősítő hatások, most már újra az IMF-megállapodás hiánya kerül a befektetők szeme elé - írta a Wall Street Journal a magyar forinttal foglalkozó cikkében.

Hónapokig az erősítette a forintot, hogy az ország magas kamatokat ajánlott a befektetőknek - állapította meg a lap. Annak ellenére történt így, hogy a gazdaság kilátásai romlottak, az IMF-fel való tárgyalások pedig elakadtak.

"Nem látom világosan, hogy milyen tényezők erősíthetnék tovább a forintot vagy a magyar állampapírokat" - mondta egy londoni elemző, aki a lap szerint jelenleg inkább arra fogadna, hogy a lengyel zloty erősödni fog a forinttal szemben.

A magyar gazdaság 2012-ben recesszióba süllyedt, mert mind a belső fogyasztás, mind a beruházások és építkezések leálltak. Az IMF-tárgyalásokon pedig a delegáció júniusi távozása óta nincs előrelépés. A forint az euróval szemben a júniusi 300-as szintről 280 alá tudott kerülni több alkalommal is. 275 forint alatt azonban nem tudott tartósan megragadni az euró.

Egy másik elemző azt mondta a lapnak, hogy az IMF-megállapodás lehetősége eddig átsegítette Magyarországot a nehéz időkön. "A kormány továbbra is nyitva hagyja az IMF-megállapodás lehetőségét, de nem hiszem, hogy közelebb kerültünk az aláíráshoz" - mondta.