Vágólapra másolva!
Átlagosan 0,8 százalékos gazdasági visszaesést vár idén az euróövezetben a Standard & Poor's. A hitelminősítő szerint gyenge az euróövezeti gazdaság, és jövőre sem látja biztosnak a növekedést.
Vágólapra másolva!

Az idén mindenképpen recesszió várható az euróövezetben, és jövőre sem vehető biztosra, hogy beindul a gazdasági növekedés - közölte a Londonban ismertetett átfogó térségi elemzésében a Standard & Poor's szerdán.

A nemzetközi hitelminősítő elemzőstábja által összeállított 12 oldalas áttekintés szerint az euróövezeti adósságválság 2008 óta komoly és széleskörű adósminőség-romlást okozott a nagy valutauniós tagállamokban is, és ez jelzi az euróövezeti gazdaság általános gyengeségét.

Az S&P londoni elemzőinek szerdán ismertetett új prognózisa az euróövezetben átlagosan 0,8 százalékos gazdasági visszaesést vár az idei év egészében. A Standard & Poor's jövőre sem számít jelentősebb növekedésre, sőt nem bizonyos abban sem, hogy lesz-e egyáltalán bármilyen mértékű gazdasági bővülés 2013-ban a valutaunióban.Más nagy londoni elemzőházak is recessziót jósolnak az idei évre az euróövezetben, jövőre azonban valószínűsítenek valamelyes növekedést.

A szakértők jelezték, hogy az eurózóna adósságválsága alaposan kikezdte még a nagy eurógazdaságok adósminőségét is. Ennek illusztrálására a cég kimutatta, hogy az eurózóna adósai 2012 első háromnegyedében összesen 784 milliárd dollárnak megfelelő névértékben dobtak kötvényt a piacra, ennek 77 százaléka került az S&P-nél a befektetésre ajánlott kategóriába. 7 százalék azonban befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli osztályzatot kapott. Ez a megoszlás markánsan gyengülő adósprofilt jelez, tükrözve az eurózóna hitelképességének általános hanyatlását - áll az elemzésben.