Így fordíthat hátat a bankjának!

Drágább lesz a készpénzfelvétel az ATM-ekből, bankautomata
Vágólapra másolva!
Sokan lemaradtak az elmúlt években piacra dobott olcsóbb bankszámlákról, ezért most több tízezer forinttal többet fizetnek a szükségesnél. Esetükben gyorsan megtérül - évente akár 50-70 ezer forintot is hozhat - a bankváltás, de a komplikáltabb ügyfelek kimaradhatnak a jó lehetőségből.
Vágólapra másolva!

Évi 73 292 forint a legtöbb megtakarítás, amely egy szimpla folyószámlaváltással (a konkrét esetben éppen az OTP-től az FHB irányába) elérhető lenne az általunk megvizsgált példákban, a Biztosítás.hu kalkulátora alapján, amely az [origo]-n is elérhető. A frissen elindított alkalmazás, amely az összehasonlítás mellett a bankváltást is lehetővé teszi az interneten keresztül, a magukat tudatosnak és a pénzügyekben járatosnak tartó banki ügyfeleknek is okozhat meglepetést.

Az általunk elemzett példákban még a legügyesebb számlatulajdonosnál is volt egy közel 10 ezer forintos puffer (több esetben pedig 50-60 ezer forintos, feleslegesnek látszó kiadás). Ez mutatja a legjobban, hogy az utóbbi években ezen a területen dúlt a legnagyobb harc az ügyfelekért, ám a többség még nem használta ki a verseny adta előnyöket.

A legolcsóbb bankszámlát ma már akár 4 ezer forintból is fenn lehet tartani, a folyószámlák átlagos éves költsége - a Biztosítás.hu statisztikáiból kiindulva - azonban meghaladja a 25 ezer forintot. De sokan vannak, akik ennek a többszöröséért veszik igénybe az alapvető banki szolgáltatásokat, a több tízezer forintos megtakarítás tehát széles körben reális lehetőség. Ahhoz, hogy mindebből valódi spórolás is legyen, mindenkinek meg kell találnia a saját pénz- és kártyahasználati, átutalási szokásaihoz a legjobban passzoló számlacsomagokat, és le kell számolnia azokkal a beidegződésekkel, amelyek gátolják a racionális döntéshozatalt.

Lustán és frusztráltan szórjuk a pénzt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) néhány évvel ezelőtt készített tanulmányában azt állapította meg, a lakosság bankhasználata többnyire az alapszolgáltatásokra koncentrálódik, bankot pedig érzelmi alapon - de legalábbis korlátozottan racionálisan - választanak az emberek.

A többségnek van bankszámlája (összesen majdnem 9 millió) és bankkártyája is, de leginkább azért, hogy arról készpénzt vegyen fel, és időnként lekössön egy kis betétet. Ami pedig az ügyintézést illeti, a személyes banki kapcsolat a döntő. Az internetes banki szolgáltatások helyett - különösen vidéken - a legtöbben ma is a bankfiókba besétálva intézik ügyeiket, emiatt nagyon fontos a fiók közelsége, és még inkább a személyes szimpátia az adott pénzintézet munkatársaival.

Forrás: [origo]
A képre kattintva elérheti az online kalkulátort.

Ez nyilvánvalóan nem a gyors bankváltás irányába mutató tényező, ahogy a lustaság és a frusztráció sem az. A GVH felmérése szerint legalábbis ez a magyarázata annak, hogy azok sem váltanak, akik egyébként nem elégedettek a bankjukkal. Egyrészt azt feltételezik, hogy máshol sem kapnának jobb szolgáltatást, másrészt túl macerásnak gondolják a procedúrát. Azt feltételezik, hogy személyesen kell elintézniük mindent a közüzemi szolgáltatóknál, a munkahelyükön és mindenhol, ahol a számlaszámukat megadták és használják.

Pár kattintás

Valamennyi utánajárással mindenképpen jár a bankváltás, de egy 2009-ben életbe léptetett uniós előírás jóvoltából nem olyan nehézkes, mint sokan gondolják. Az állandó megbízások átadását, átvételét, a beérkező bérek vagy a nyugdíj átirányítását az érintett bankoknak le kell rendezniük egymás között, ez körülbelül egy hónap alatt rutinból le is zajlik.

Aki tehát a biztosításoknál már megszokta az online váltás lehetőségét, az néhány kattintással elindíthat egy bankváltást is, és ezt ráadásul nemcsak évente egyszer, hanem az év bármelyik napján kezdeményezheti.

Vannak komplikáltabb esetek is, amelyeknél a spórolás vélhetően a jövőben is csak elméleti lehetőség marad. A banki kapcsolatok egy részét az utóbbi években például kényszer szülte: hitelfelvételkor tipikus kritérium, hogy az adós fizetése ugyanarra a bankszámlára érkezzen, vagy ezt némi kamatkedvezménnyel honorálják. Egy általunk vizsgált konkrét példában ráadásul japánjen-alapú hitelről van szó, amelyet a hitelezési fénykorban is csupán két bank kínált, így nem életszerű azt elvárni, hogy egy ilyen hitelszerződéssel együtt mozgassa az ember a bankszámláját, és más hitelintézet átvegye a kölcsönét.

Az is szűkíti a mozgásteret, ha valaki túl sok szállal kötődik a bankjához, egy helyen vezet folyó-, értékpapír- és nyeszszámlát, ugyanott van lakástakarék-pénztári szerződése, vagy aktívan ad-vesz a bank által kínált befektetési alapokból. Persze pusztán a folyószámlát ebben az esetben is odébb lehet vinni, sőt akár az összes számlát is át lehet mozgatni, de ez utóbbi mindenképpen nagyobb energiabefektetést jelent. A számlatulajdonosok nagy többsége azonban - ha a GVH adataiból indulunk ki - alapműveletekre használja a számláját, márpedig azokért valóban nem érdemes több 10 ezer forintot kidobni az ablakon.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.