Vágólapra másolva!
A német számvevőszék rudanként átvizsgálná az ország aranytartalékát. A jegybank szerint erre nincs szükség, de a bejelentés máris hullámokat vert. Németország 3396 tonna aranykészlettel rendelkezik, aminek kétharmadát Párizsban, New Yorkban és Londonban tartja.
Vágólapra másolva!

"A németek jönnek az aranyukért" - ezt a címet adta a CNBC amerikai televízió hírportálja azután, hogy a német szövetségi számvevőszék azt javasolta a jegybanknak, hogy szállíttassa Németországba a külföldön tárolt aranykészlet egy részét átvizsgálásra.

A számvevőszék szerint a Bundesbanknak rendszeresen meg kellene vizsgálnia a külföldön tárolt német arany minőségét. "Németország külföldön tárolt aranytartalékát, annak súlyát és hitelességét még soha nem ellenőrizték fizikailag" - írták a számvevőszék auditorai a jegybanknak küldött jelentésben.

A számvevőszék ajánlása nem kötelező erejű, az arany bevizsgálásáról csak a német jegybank dönthet, a Bundesbank reakciója azonban kettős volt. Egyrészt kiadtak egy közleményt, amely szerint a számvevőszék és a jegybank "eltérő módon látja a fizikailag átvizsgálandó mennyiséget". Sőt kritizálták is a számvevőket, hogy eddig miért nem volt fontos a külföldi arany vizsgálata. Ennek ellenére a CNBC szerint viszont a Bundesbank 150 tonna arany Németországba szállítását tervezi 2013-tól.

A Deutsche Welle német hírportál szerint a jegybank teljesen beolvasztja majd a hazaszállított aranyat, mivel csak így lehet megállapítani az arany koncentrációját az aranyrudakban. A vizsgálat után ismét rúd formájú tömbökké alakítják a nemesfémet.

A CNBC szerint egy picit sem fontos az arany fizikai vizsgálata, sőt az sem, hogy pillanatnyilag a New York-i Fed (az amerikai jegybanki intézmény) ténylegesen rendelkezik-e az arannyal. Az aranybetétről a Fed elektronikus és papír alapú ígérvényt állít ki, amely értéke pontosan megegyezik az aranyéval. Erről a Bundesbank közleménye is megemlékezett, leírták, hogy a Fed és a többi, a német aranyat tároló intézmény biztonságos, és a legmagasabb hitelességi besorolással rendelkeznek.

Az aranyvaluta-rendszer korábban ugyanígy működött. A XIX. század papírpénzei például akármikor nemesfémre voltak beválthatók, ezért bíztak az emberek a papír értékállóságában akár anélkül, hogy ténylegesen fémpénzre cserélték volna a papírt. Később rájöttek, hogy a papírpénz mögötti értéknek nem feltétlenül kell aranynak vagy ezüstnek lennie.

A pénzbe vetett bizalmat azonban a német számvevőszék éppen a biztonságra törekvő lépésével rengeti meg. Az Equilor csütörtök reggeli elemzése szerint a vizsgálat híre felkavarta a piacokat, mert nem megszokott lépés, és rombolja a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. Azt sugallja, hogy a németek nem bíznak az amerikaiak tárolási módszerében. Az amerikai pénzpumpálás idején ráadásul sok befektető vásárol aranyat tartaléknak, ezért a németek lépése azt is sugallja, hogy tartanak az infláció elszabadulásától.

Németország 3396 tonna aranykészlettel rendelkezik, amelynek kétharmada lehet külföldön a Seeking Alpha üzleti hírportál szerint. Az arany értéke a német lap szerint körülbelül 174 milliárd dollár, amely több mint 37 400 milliárd forintnak felel meg, amely mintegy tízezer milliárddal több mint az egy évi magyar GDP.

Németország az aranyának nagy részét New Yorkban, Londonban és Párizsban tartja. A második világháború után a szovjet inváziótól tartva a nyugatnémet arany nagy részét a nyugati szövetséges államokba vitték.