Svájci számlán van az INA-ért fizetett kenőpénz

Vágólapra másolva!
Az INA-Mol per koronatanúja, Robert Jezic azt ígérte csütörtökön a zágrábi megyei bíróságon, hogy 30 napon belül befizeti a bíróság számlájára azt az 5 millió eurót, amelyet vallomása és a vádirat szerint is a Mol adott kenőpénzként Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek az INA irányítási jogaiért cserébe.
Vágólapra másolva!

Jezic, aki a vád koronatanúja az Ivo Sanader ellen zajló korrupciós perben, megerősítette korábbi állítását, amely szerint cége számlájára a pénzt maga Sanader fizette be. Mint mondta, az összeg jelenleg is a tulajdonában álló svájci központú Dioki holding bankszámláján van.

A bíróság november 8-án videokapcsolat útján tanúként hallgatja meg Stephan Hurlimannt, Jezic cégének egyik igazgatóját is, aki a nyomozás idején ugyancsak azt állította, hogy a vállalat számláján lévő 5 millió euró annak a pénznek a része, amivel Sanadert megvesztegették.

Egy nappal később a bíróságon Kara Pálnak, a Mol-csoport jogi igazgatójának, az INA igazgatótanácsi tagjának kellene tanúskodnia az ügyben, Ivo Sanader pedig 12-én kezdi előterjeszteni védekezését. A bíróság várhatóan november 16-án hozza meg nem jogerős ítéletét az ügyben.

A több vádpontból álló korrupciós perben korábban tanúskodott Mihail Guceriev is. Az orosz olajipari üzletember a védelem tanújaként azt vallotta, hogy a szóban forgó 5 millió eurót nem Ivo Sanadernek, hanem Jezicnek szánták lobbizásért.

A tavaly novemberben kezdődött perben Sanadert azzal vádolják, hogy az 1990-es évek közepén még külügyminiszter-helyettesként jutalékot fogadott el az osztrák Hypo banktól, és cserébe lehetővé tette a pénzintézet terjeszkedését Horvátországban. Egy másik vádpont szerint pedig a magyar Mol olajipari társaság 10 millió eurót fizetett az egykori miniszterelnöknek az INA horvát olajipari társaság menedzsmentjogainak 2009-ben történt megszerzéséért cserébe.

A Mol mindvégig határozottan cáfolta a gyanúsítást, Sanader pedig ártatlannak vallja magát.