Lenyomta a dollár a jent

Vágólapra másolva!
A Fed szerdai kamatdöntő ülése nem okozott meglepetést, az alapkamat és mennyiségi lazítás feltételei sem változtak. Az amerikai fizetőeszköz a japán jennel szemben négyhónapos csúcsra erősödött csütörtökön, miközben a piac már a pénteki GDP-adatra figyel. A forint ott kezdte a kereskedést ma, ahol tegnap abbahagyta.
Vágólapra másolva!

Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed, ahogy az várható volt, szerdai ülésén nem változtatott a harmadik mennyiségi lazítási program (QE3) feltételein, ahogy a 0-0,25 százalékos irányadó kamaton sem. A Nyíltpiaci Bizottság közleménye rámutatott: bár a háztartások fogyasztása már javul, a munkanélküliség azonban továbbra is magas. Az elemzők közül mindazonáltal sokan arra számítanak, hogy a következő, decemberi - azaz már a választások utáni - kamatdöntő ülés után a program kiterjesztését is bejelenthetik.

A dollár a jennel szemben négyhónapos csúcsra erősödött csütörtökön: az amerikai pénz egységéért 80,70 jent is adtak a bankközi devizapiacon. A jent azok a várakozások tartják nyomás alatt, amelyek szerint hamarosan a japán jegybank is folytatja a monetáris lazítást.

Az euró viszont kissé erősödött az amerikai fizetőeszközzel szemben. Az euró/dollár árfolyam, amely szerdán több mint egyhetes mélyponton, 1,2925 közelében is megfordult, (magyar idő szerint) csütörtök reggelre kissé feljebb kapaszkodott, 8 órakor elérte az 1,3-as szintet.

A forint is erősödött kissé az euróval szemben. Az euró/forint árfolyam, amely kedden délután 282,3 környékén, 12 napja nem látott magasságban is járt, kissé lejjebb ereszkedett: a szerdai kereskedés végén az euró egységét 280,7 környékén jegyezték, és itt kezdte az árfolyam a csütörtöki napot is.

A csütörtöki kereskedést makroadatok várhatóan nemigen fogják megzavarni. A hét legfontosabb adatát pénteken teszik közzé Washingtonban: kiderül, hogyan teljesített a világ legnagyobb gazdasága a harmadik negyedévben. Az elemzők arra számítanak, hogy az évesített negyedéves ütem az április-júliusi 1,3 százalékról 1,8 százalékra gyorsul. Ha az adat megfelel a várakozásoknak - esetleg meg is haladja a konszenzust -, akkor az euró tovább erősödhet a dollárral, a forint pedig a közös európai pénzzel szemben.